Analüütik: Minugi võlakoormus kasvab, sest laenata on väga-väga odav (2)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SEB Grupi peastrateeg Johan Javeus.
SEB Grupi peastrateeg Johan Javeus. Foto: Sander Ilvest

SEB Eesti suurklientidele ettekandega esinenud SEB Grupi makroökonomisti ja peastrateegi Johan Javeuse sõnul on globaalne võlakoormus küll kasvanud, aga samas on kasvanud ka vara väärtus. Niikaua kui intressimäär püsib madalal ja majanduskasv jätkub, ei näinud ta võlakoormuse kasvus probleeme. Lähiaastatele vaadates oli ta lootusrikas, aga hoiatas, et probleemid tekivad varem või hiljem niikuinii. Postimees vestles analüütikuga pärast tema ettekannet.

Meie finantsspetsialistid ja ökonomistid on mures keskpankade rahatrüki ja selle tagajärgede pärast. Neil on hirm, et vara hind on kerkinud liiga palju, mistõttu on ka risk läinud liiga suureks. Teie tundute üsna optimistlik.

See on tõsi. Ma olen optimistlik sellepärast, et majandus on üsna tugev nii Euroopas kui ka Ameerika Ühendriikides, mis küll järgmistel aastatel muutub veidi nõrgemaks. Nõustun teiega täielikult, et risk on äärmiselt madala või kunstlikult madala intressitaseme tõttu kasvanud, mis tekitab varem või hiljem probleeme. Ma ei usu, et see juhtub nüüd, sel aastal, ilmselt mitte ka järgmisel aastal, aga mingil ajal probleemid tekivad.

Praegu ei saa keskpangad – mitte ainult Euroopas, vaid enamikus maailma riikides –, kes on seadnud endale hinnatõusu ehk inflatsiooni sihtmärgi, suurt midagi teha.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles