Venemaa bensiinivabrikandid sunniti hindu ohjeldama

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa asepeaminister Dmitri Kozak sundis Venemaa naftatööstureid autokütuse hindu külmutama, et vältida Putini režiimi kindlalt toetava töölisklassi seas hoogu koguvat pahameelepuhangut.
Venemaa asepeaminister Dmitri Kozak sundis Venemaa naftatööstureid autokütuse hindu külmutama, et vältida Putini režiimi kindlalt toetava töölisklassi seas hoogu koguvat pahameelepuhangut. Foto: Sergei Bobylev / Sergei Bobylev/TASS

Kolmteist Venemaa suuremat naftakompaniid lubasid Venemaa asepeaministrile Dmitri Kozakile, et külmutavad nii bensiini kui ka diislikütuse hinna ja ignoreerivad maailmaturul toimuvaid muutusi, vahendas RIA Novosti.

Vaatamata sellele, et bensiin maksab Venemaal võrreldes Euroopaga palju vähem, hakkas viimastel kuudel toimuv hinnatõus lihtrahvast nii tugevalt ärritama, et ametiühingud ähvardasid protestidega.

Kozak selgitas Venema meediale, et töösturid avaldasid mõistmist, et mootorikütuse  hinna tõus puudutab valusalt lisaks lihtinimestele, Venemaa kõnepruugis nimetatakse neid autoarmastajateks, ka põllumajandusettevõtteid.

Seetõttu nafta- ja gaasitööstus avaldas mõistvat suhtumist vajadusse hindade tasakaalustamiseks.

Asepeaminister täpsustas, et bensiini ja diislikütuse aktsiisimaksusid alandatakse. Kui mõned päevad varem räägiti aktsiiside alandamisest alates 1. juulist, siis nüüd alandatakse aktsiise alates 1. juunist.

„Nad piiravad oma isu: ohjeldamatult tormata samasuguse tulukuse järel nagu toimub nafta ekspordis, ei ole vaja,“ ütles Kozak.

Venemaa valitsus saavutas bensiini hinna külmutamise 30. mai tasemel, kuid hinna alandamist ei pea valitsus võimalikuks.

Eelmisel nädalal kasvas Moskva tanklates müüdava odavaima bensiini AI-92 hind kuni 90 kopika võrra tasemeni 43,21 rubla liitri eest, mis võrdub ligikaudu 60 eurosendi suuruse summaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles