Putinit ähvardab bensiinimäss (8)

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moskva tehase Sirp ja Vasar tööline Timofei Molodtsov  veetmas 1. mail 1953 oma dachas aega pere keskel aega.
Moskva tehase Sirp ja Vasar tööline Timofei Molodtsov veetmas 1. mail 1953 oma dachas aega pere keskel aega. Foto: David Sholomovich / Sputnik

Orenburgi ametiühingud ähvardavad Putinit protestiaktsioonidega, kui kohe ei võeta midagi ette bensiini ja kõikide teiste kütuste kallinemise peatamiseks, vahendas Interfax.

Ametiühingute presiidium nõuab president Vladimir Putinilt bensiini hinna alandamist, tõlgendades kütuse kallinemist kui naftakompaniide poolset pidurdamatut omavolitsemist.

Töölisjuhid väljendasid arvamust, et bensiin kallineb teistest tarbekaupadest kiiremini põhjusel, et Venemaa naftaeksportöörid käituvad oma koduturul ahnete monopolistidena.

„Regiooni elanikud muutuvad bensiini kontrollimatu hinnatõusu pantvangideks. Bensiini AI-92 liitri hind kasvas viimase aasta jooksul 13 protsenti ehk 4,4 rubla liitrilt. Peale selle, alates 1. juulist 2018 tõuseb sõidu hind kohalikus transpordis,“ seisab ametiühingute ähvarduskirjas.

Töölisjuhid märgivad, et bensiini kallinemine mõjutab ka teiste kaupade hindu, sest sellest sõltub kauba laialivedu.

Samas teatas ametiühinguliider Jaroslav Tširkov, et konkreetsetest protestivormidest on veel vara rääkida. Kõne alla võivad tulla piketid bensiinijaamades või siis autode kasutamisest loobumine viisil, et kõik sõidavad jalgrattaga.

Massimiitingutest seni veel juttu pole, kuid ametiühinguliidri sõnul ei kavatseta piirduda köögilaua ümber kirumisega.

„Ametiühingute liikmete pöördumiste arvu kasv näitab, et see on küsimus number üks,“ lausus Tširkov.

Venemaa monopolidevastane agentuur jõudis juba teatada, et kõik bensiinivabrikud tuleb nüüd täie võimsusega käima panna ning mingisugustest planeeritud remonditöödest ei tasu töösturitel unistadagi. Samal ajal arutleb valitsus, kuidas oleks võimalik loobuda 1. juuliks kavandatud mootorikütuse aktsiisi tõusust.

Bensiini kallinemine Venemaal on loomulikult seotud  maailmaturu hindade tõusuga. Kuid selles maailma ühes juhtivas naftariigis, kus paljud vaesuses virelevad inimesed saavad endale autosõitu lubada vaid suvisel ajal, et käia aialappidel ja suvilates, näpistab just bensiini kallinemine ühiskonda kõige hellemast kohast.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles