Reform võttis ametliku seisukoha: Elektrilevi tuleb Eesti Energiast eraldada (13)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reformierakonna esimees Kaja Kallas
Reformierakonna esimees Kaja Kallas Foto: Konstantin Sednev

Reformierakonna juhatus arutas arenguid Eesti energiaturul ja jõudis järeldusele, et elektrituru paremaks toimimiseks tulevikus tuleb jaotusvõrk AS Elektrilevi omandilliselt Eesti Energia AS-st eraldada.

Reformierakonna juhatus leiab, et elektrituru suurema konsolideerumise ärahoidmiseks tuleb jaotusvõrk Eesti Energia kontsernist eraldada, teatas erakond meediale. Nii oleks välistatud, et elektritarbija ei maksa kas otseselt või kaudselt tootmisesse tehtud investeeringuid võrgutasude arvelt kinni.

«Jaotusvõrgu eraldamine aitab kaasa ka sellele, et elektriturule saaks tekkida uusi teenusepakkujaid ja innovaatilisi teenuseid, mis kõik toovad tarbijale rohkem pakkumisi ja läbi selle odavama hinna,» ütles erakonna esimees Kaja Kallas.

Tegemist on Kaja Kallase enda ideega, mille ta käis välja selle nädala teisipäeval, kriitilises sõnavõtus riikliku energiafirma Eesti Energia suunal, kui sai avalikuks, et energiahiid ostab siinse suurima tuuleenergia tootja Nelja Energia kokku 493 miljoni euro eest.

Kallas leidis, et rahandusminister Toomas Tõniste, kelle vastutusalasse Eesti Energia kuulub, ei oleks pidanud seda tehingut heaks kiitma. Reformierakonna esimees põhjendas oma seisukohta sellega, et Eesti suurima tuuleenergia tootja ülesostmisega Eesti Energia pigem tugevdab oma turuvalitseja positsiooni, mitte ei muutu Eesti energiaturg mitmekesisemaks.

Ka ütles Kallas, et juhul kui tehinguga lõpuni minnakse, tuleb energiakontsernist sellisel juhul eraldada jaotusvõrku haldav Elektrilevi. «Vastasel juhul Eesti Energia turgu valitsev seisund tugevneb veelgi ning näeme ka edaspidi olukorda, kus jaotusvõrku ei investeerita piisavalt, samas aga tehakse tehinguid, kus võetud riske maandatakse jaotusvõrgu varadega,» leidis ta.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles