Trumpi kaubandussõjas võitjaid pole

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Donald Trump
USA president Donald Trump Foto: Evan Vucci/AP/Scanpix

President Donald Trumpi juhtimise all on USA tülli läinud peaaegu kõikide oma tihedate kaubanduspartneritega, kes ähvardavad nüüd USA tooteid omapoolsete tariifidega. See võib panna aluse ülemaailmsele kaubandussõjale, milles võitjaid ei ole.

Euroopa Liit, Kanada ja Mehhiko teatasid neljapäeval, et vastavad USA terase- ja alumiiniumitariifidele miljarditesse dollaritesse ulatuvate tariifidega. Euroopa Komisjoni presidendi Jean-Claude Junckeri sõnul võib tariifide alla minna kuni 7,5 miljardi dollari väärtuses USA kaupu.

Vähemalt praeguste plaanide järgi plaanib EL määrata 25-protsendise tariifi USA mootorratastele (eriti sihitakse Harley-Davidsoni), teksadele, sigarettidele, burbooni viskile, jõhvikamahlale ja pähklivõile. ELi ametnike hinnangul on tariifid USA omadega proportsionaalsed. «Täna on halb päev maailma kaubanduses. Me tegime kõik, et seda tulemust vältida,» ütles ELi kaubandusvolinik Cecilia Malmström neljapäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles