POSTIMEHE INTERVJUU Laar enda jätkamisest Eesti Panga nõukogu juhina: mille vastu EKRE ei oleks? (15)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kersti Kaljulaid ja Mart Laar
Kersti Kaljulaid ja Mart Laar Foto: Sander Ilvest

Kuigi parlamendierakondadest oli Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE) vastu Mart Laari jätkamisele Eesti Panga nõukogu juhina, andis riigikogu talle 29. mail siiski mandaadi sellel kohal jätkamiseks. Laar ise ei pea EKRE-vastasust eriliseks üllatuseks.

Enne Mart Laari esitamist nõukogu esimehe kandidaadiks arutas president Kaljulaid seda küsimust ka kõigi riigikogu fraktsioonide juhtidega. Eesti Panga nõukogu esimehe nimetab viieks aastaks ametisse riigikogu lihthäälteenamusega Vabariigi Presidendi ettepanekul.

Riigikogu nimetas Mart Laari Eesti Panga nõukogu esimehe ametisse 29. mail 44 poolthäälega, vastu oli 31 ja erapooletuid üks. Hääletusel ei osalenud 16 riigikogu liiget, riigikogus oli kohal 92 saadikut, puudus üheksa.

Järgneb Postimehe lühiintervjuu tagasivalitud nõukogu juhiga.

-Millisena näete EPN-i esimehe rolli?

Eesti Panga nõukogu ja selle esimees lähtuvad oma tegevuses seadusega neile ette nähtud ülesannetest ning nii jääb see ka tulevikus. Riigikogus toimunud arutelude järgi otsustades tundub mulle, et mitmed Riigikogu liikmed laiendaks oluliselt nii nõukogu kui ka selle esimehe ülesandeid. Sel juhul ootaks huviga nende riigikogulaste ettepanekuid vastavate seaduste täiendamiseks.

-Millised on teie plaanid nõukogu esimehena?

Kui Eesti Panga nõukogu teeb hea valiku panga presidendi kohale ja kui uus president täidab oma ülesandeid hästi, siis polegi Eesti Panga nõukogu suuremat märgata. Kui panga president teeb hästi tööd, siis järelikult täidab ka nõukogu oma järelvalvefunktsiooni tõsiselt.

Kui panga president hakkaks aga rääkima, et riik peaks kulutamist tagant kütma või keegi hakkaks Eesti Panga sõltumatust kõigutama, siis oleks Eesti Panga nõukogust kohe kuulda. Järgnevatel aastatel seisavad aga kindlasti ees ka sellised otsused, mis Eesti Panga nõukogu rohkem rambivalgusesse toovad.

Aasta pärast pean Riigikogule kinnitamiseks esitama nõukogu uue koosseisu, mis asub vastavalt seadusele valima Eesti Pangale uut presidenti - sest Ardo Hanssoni ametiaeg saab lihtsalt läbi. Sellega seoses on mul lühike ja selge positsioon: nõukogu esimehena tagan, et nõukogu valib keskpanga etteotsa sõltumatu kandidaadi, kes pole poliitiliste tagatubade käpiknukk.

-Mida arvate EKRE vastuseisust oma ametissenimetamisele?

EKRE vastuseisust ei oska ma midagi arvata ja ei saa seda ka kuidagi isiklikult võtta, kuna mille vastu EKRE siis olnud pole?

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles