Sai siiski lahkuvale juhile saatuslikuks? Eesti Posti Hiina äri kasv on viimase aastaga raugenud (1)

Majandus24/BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Omniva pakiautomaat Koerus
Omniva pakiautomaat Koerus Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Kuigi Omniva kaubamärki kasutava Eesti riikliku logistikafirma AS Eesti Post nõukogu liikmed kinnitasid kaks nädalat tagasi, et napil aasta aega ametis olnud juhi kohalt vabastamise taga ei ole kehvad tulemused Hiina suunal, on selgunud, et Eesti Posti ja Hiina logistikafirma SF Expressi ühisfirma Post11 OÜ kasv eelmisel aastal rauges.

Kui 2016. aastal kasvas valdavalt Hiinasuunalistest kaubavoogudest koosnev Eesti Posti rahvusvaheline äri 108 protsenti, siis 2017. aastal püsis kaubamaht samal tasemel. Post11 käive kasvas küll mõnevõrra, sest ettevõtte 2017. aasta käive oli 27 miljoni euroga 13 protsenti suurem, kui sellele eelnenud 15-kuulise majandusaasta käive, selgub Post11 OÜ majandusaasta aruandest.

Seevastu 2015. ja 2016. aastal teenitud 473 000 euro suuruse puhaskasumi asemel kandis Post11 OÜ eelmisel aastal 24 000-eurost kahjumit. Kahjum kasvas peamiselt tööjõukulude ja muude tegevuskulude suurenemise tõttu.

2018. aastal plaanib Post11 märkimisväärselt kasvatada laokäivet, olemasolevad kliendid plaanivad mitmekordselt kasvada ja samuti on plaanis juurde võita uusi laokliente. Samuti on plaan investeerida sorteerimisseadmetesse, mille abil on võimalik muuta efektiivsemaks ja kiirendada laost kauba väljastust, kui ka saabuvate mahtude lattu vastu võtmise kiirust mitu korda, märkis ettevõtte juhatus tegevusaruandes.

2017. aastal opereeris Post11 rahvusvahelisi saadetisi Tallinna ja Saksamaa sorteerimiskeskustes. 2018 on plaanis avada olemasolevatele sorteerimiskeskustele lisaks veel keskusi Euroopas ja USA-s, lisas juhatus.

Post11 OÜ on asutatud 18. septembril 2015 Hiina erakapitalil põhineva kullerfirma S.F. Express International PTE. Ltd. ja Eesti riigiettevõtte AS Eesti Post ühise ettevõttena, et vahendada kiiremini ja tõhusamalt kaupu Hiina ja Euroopa vahel. 2017. aastal oli saadetiste peamine päritolu maa on Hiina. Peamised sihtpiirkonnad on Euroopa, Skandinaavia ja Venemaa.

Eesti Posti nõukogu andis 21. mail teada, et on otsustanud mullu 1. maist ametisse asunud Omniva kontserni juhi Joona Saluveeri kohalt tagasi kutsuda. «Nõukogu kutsus Joona Saluveeri juhatuse esimehe kohalt tagasi seoses erinevate nägemustega ettevõtte tulevikustrateegiast,» ütles Omniva nõukogu esimees Bo Henriksson pressiteates.

Kuigi toona uuriti nõukogult, kas üheks põhjuseks võis olla ka varasemast kehvemad tulemused Hiina suunal, siis nõukogu eitas seda. Saluveeri leping Omniva juhatuse esimehena lõpeb 31.mail 2018. Konkurss uue juhi kohale kuulutatakse välja sügisel, seni vastutab ettevõtte juhtimise eest juhatuse liige Ansi Arumeel.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles