Euroopa Komisjon vaidlustas WTO-s Hiina tehnoloogiasiirde seadused

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni kaubandusvolinik Cecilia Malmström.
Euroopa Komisjoni kaubandusvolinik Cecilia Malmström. Foto: ULF PALM / SCANPIX/SCANPIX SWEDEN

Euroopa Komisjon vaidlustas reedel Maailma Kaubandusorganisatsioonis (WTO) Hiina tehnoloogiasiirde seadused, mis Komisjoni hinnangul õõnestavad Euroopa ettevõtete intellektuaalomandi õigusi.

«Tehnoloogiline innovatsioon ja teadmised on meie teadmistepõhise majanduse alustala. See on see, mis hoiab meie ettevõtted globaalsel turul konkurentsivõimelisena ja toetab tuhandeid töökohti üle Euroopa. Me ei saa lasta ühelgi riigil sundida meie firmasid neid teadmisi piiril üle andma. See on vastuolus rahvusvaheliste reeglitega, milles me kõik WTO-s kokkuleppinud oleme,» ütles konkurentsivolinik Cecilia Malmström.

«Kui peamised osalised reegleid ei järgi võib kogu süsteem kokku kukkuda,» hoiatas ta.

Hiina turule sisenevatel ettevõtetel, kaasa arvatud Euroopa omadel, on kohustus anda Hiina firmadele üle õigus kasutada nende tehnoloogiat, seejuures ei saa nad vabalt turutingimustel sõlmida tehnoloogiasiirde leppeid. See on aga vastuolus WTO reeglitega, märkis Euroopa Komisjon.

Hiljuti esitas Hiina vastu WTO-s intellektuaalomandi õiguse rikkumise tõttu kaebuse ka USA. Väidetav intellektuaalomandivargus on ka peamine Hiina-USA kaubandustüli põhjus, seejuures on Ühendriigid ähvardanud kehtestada selle tõttu tollitariifid 50 miljardi euro väärtuses Hiina kaupadele ning karmistada investeerimispiiranguid Hiina ettevõtetele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles