Bloomberg: Eesti uue rahvusliku krüptovaluuta hoog on raugenud

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Estcoin.
Estcoin. Foto: HO / AFP / Scanpix

Mainekas maailma majandusväljaanne Bloomberg kirjutab, et Eesti on rahvusliku krüptovaluuta estcoini loomisega hoogu maha tõmmanud, kuna idee sai mitmelt poolt kõva kriitikat.

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) juures tegutsev e-residentsuse meeskond tuli mullu suvel välja ideega, et Eesti võiks asuda esimese riigina maailma pakkuma rahvuslikku krüptovaluutat ning nimeks võiks sellel olla estcoin.

Ideed on aga tugevalt kritiseerinud Euroopa Keskpanga president Mario Draghi, kes ütles, et tillukese, 1,3 miljoni elanikuga riigi ainuke valuuta saab olla euro. Teda toetas ka Eesti Panga president Ardo Hansson, kes ütles, kahjuks on mõned meie valitsusasutused estcoini kohta eksitavat infot avaldanud. Hansson ise peab krüptorahasid suureks mulliks.

Nüüd kirjutab Bloomberg, et kriitika tõttu on estcoini haaret ja ambitsiooni oluliselt kärbitud. Uus idee on teha sellest vaid käibevahend Eesti e-residentide kommuuni sees. «Teised variandid ei ole laual. Me ei ehita üles uut rahvuslikku valuutat,» ütles majandusministeeriumi IT-kantsler Siim Sikkut.

Estcoini idee üks autor, E-residentsuse programmi juht Kaspar Korjus kinnitas Sikkuti sõnu, öeldes, et nad analüüsivad, missugust kasu võiks uus valuuta estcoin e-residentidele pakkuda.

Eestil on hetkel ligi 35 000 e-residenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles