Vitsur: Trumpi ja EL-i kaubandussõda avaldab mõju ka Eestile (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabariigi Presidendi majandusnõunik Heido Vitsur.
Vabariigi Presidendi majandusnõunik Heido Vitsur. Foto: Marko Saarm / Sakala

Presidendi majandusnõuniku Heido Vitsuri sõnul hakkab USA poolt kehtestatud terase- ja alumiiniumitariifide mõju Eestile avalduma Euroopa Liidu majanduse kaudu, nagu see kõikide sanktsioonide kehtestamisest tingitud kahjude puhul on olnud.

«Kahju, mis nüüd tekib kindluse puudumisest, tulevikusuundumuste ebamäärasusest, on kindlasti suurem, kui vahetu terase- ja alumiiniumitollide kehtestamisest tekkiv kahju,» ütles Vitsur BNS-ile.

«Aga ka vahetu kahju suurus ise sõltub sellest, kuidas Euroopa Liit USA tariifidele vastab. Kui Euroopa vastus kutsub esile täiendavad tariifide kehtestamised USA poolt, võib vastastikuste tariifide kehtestamise mõju üsna kiiresti tuntavaks muutuda, vastasel juhul ilmselt mitte. Peame arvestama, et kuivõrd Euroopa sõltuvus USA turust on palju suurem kui USA sõltuvus Euroopa omast, oleks jäme ots selles tariifide sõjas USA käes,» märkis Vitsur.

Vitsuri hinnangul pole terase- ja alumiiniumitollide kehtestatmisest tekkivast kahjust rääkimisel tähtis mitte niivõrd ühele või teisele riigile või tema majandusele tekkiv otsene kahju või kasum, vaid tõsiasi, et USA on hakanud taganema liberaalsest majanduspoliitikast.

«Tõsiasi, et USA, kes on olnud kogu Teise maailmasõja järgse perioodi majanduse liberaliseerimise eestvedajaid, on ise hakanud jõuliselt taganema Üldise Tolli- ja Kaubanduskokkuleppe (GATT) alguse saanud ja Maailma Kaubandusorganisatsiooni (WTO) asutamisele viinud kogu maailmale ühisest, kõigi jaoks ühtedele ja samadele reeglitele põhinevast kaubanduspoliitikast,» ütles Vitsur.

«Eesti ekspordi pärast USA neid tariife loomulikult ei kehtestanud ja nende tariifide mõju Eestile hakkab avalduma Euroopa Liidu majanduse kaudu, nagu see ka kõikide sanktsioonide kehtestamisest tingitud kahjude puhul on olnud,» tõdes ta.

USA kehtestas reedel terase- ja alumiiniumitariifid Euroopa Liidule, Kanadale ja Mehhikole. USA kaubandusminister Wilbur Rossi sõnul ei andnud kõnelused Euroopa Liiduga rahuldavaid tulemusi ega veennud USA-d tariifierandit pikendama. USA otsustas tariifide jõustamisest esialgu hoiduda märtsis.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles