Jaan Männik: Eesti suurim probleem on liiga väikesed palgad (22)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaan Männik
Jaan Männik Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Endine Eesti Panga nõukogu juht, suuri ettevõtteid juhtinud Jaan Männik ütles, et Eesti kõige suurem probleem on liiga madalad palgad. Ta loodab, et see kerkib lähenevate parlamendivalimiste üheks peateemaks.

«Kui 80 kilomeetrit põhja pool makstakse sama töö eest 3-4 korda suuremat palka, siis me ei suuda mitte kuidagi väljarännet peatada,» rääkis Männik. «Nii tekibki Eestis tööjõupuudus ja me peame inimesi Slaavi riikidest sisse tooma.»

Männik osutas ka statistikaameti andmetele, et iga viies Eesti elanik elab suhtelises vaesuses. See tähendab, et nende inimeste elamistingimused on alla ühiskonna keskmist elatustaset. «Ma vaidlen absoluutselt vastu näiteks Eesti Panga presidendile Ardo Hanssonile, kes on öelnud, et me peame palgatõusu ohjeldama,» sõnas mees.

Ta toetab ettevõtjat Indrek Neivelti, kes on varem öelnud, et Eesti miinimumpalk võiks olla 1000 eurot. Nii drastiline alampalga tõus tooks tema hinnangul kaasa Eesti majanduse ümber struktureerimise. «See tähendaks, et need firmad, kes maksavad praegu oma töötajatele 500-600 eurot ega jaksa rohkem maksta, kukuvad pikali,» rääkis Männik.

Sellel oleks tema hinnangul puhastav mõju. «Meil ei ole ju Eestis tööpuudust, meil on suur töökäte puudus. Seetõttu me peaks suuna Eesti tööjõudu ettevõtetesse, kel on jõudu maksta inimestele suuremat palka,» märkis endine Eesti Panga nõukogu juht.

Möödunud aasta viimase kvartali andmetel oli Eesti keskmine palk 1271 eurot, Lätis 926 eurot ja Leedus 840 eurot. Seevastu Soome keskmine palk on 3391 eurot.

Jaan Männik on töötanud 1993-1995 Eesti Telefoni Tallinna piirkonna direktorina, aastatel 1997-2000 Eesti Telefoni juhatuse esimehena ning aastatel 2000-2007 Eesti Telekomi juhina.

Kommentaarid (22)
Copy
Tagasi üles