Valgevenes on osa hindu mitmekordistunud

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kauplus Valgevene pealinnas Minskis.
Kauplus Valgevene pealinnas Minskis. Foto: SCANPIX

Valgevenes on valuutakriisi tõttu mõne toote hinnad mitmekordistunud, paljud inimesed on devalveerimisest šokeeritud ja kardavad majandusolukorra veel hullemaks muutumist, kuid president Aleksandr Lukašenka traditsiooniliste valijateni pole rahulolematus veel jõudnud, räägib Brestis elav valgevenelane Juri Ahijevitš.


Ahijevitš töötab Valgevene eralehes Evening Brest korrektorina. Varem oli Ahijevitš teises ajalehes ajakirjanik, kuid ta sunniti töölt lahkuma mullu märtsis, kuna noormees kandideeris opositsioonierakonna Valgevene Rahvarinne nimekirjas kohalikel valimistel.

Mis meeleolud on Valgevenes pärast devalveerimist?

See oli suur löök võimude ja riigipanga mainele. Aasta alguses ütlesid nad, et devalveerimist ei tule kunagi. Inimesed ei usalda riiki ja arvavad, et olukord võib minna veel hullemaks. Need, kes püüdsid olla optimistlikud, tunnevad end petetuna ja on üsna šokeeritud. Mõned ütlevad, et kogu see segadus oli kavandatud, et Venemaale kasu tuua. On kuulujutud, et riik võtab kogu impordi oma kontrolli alla, kuid mulle näib see liiga ebatõenäoline, et tõsi olla. Kuid kes teab...


Kuuldavasti tegelikult paljud arvasidki, et devalveerimine tuleb. Kuidas inimesed end selle eest kaitsesid?

Sellised kuulujutud muutusid üsna levinuks, kui algasid probleemid välisvaluutaga. Inimesed said tegelikult selle vastu vähe teha. Kõige tavalisem oli osta midagi väärtuslikku. Inimesed püüdsid leida ja mõnikord leidsidki seaduslikke viise dollarite või eurode saamiseks. Näiteks võisid nad kasutada oma krediitkaarte, et saada valuutasid välismaalt või kasutasid postiteenuseid, et ülekandeid teha. Mina neid skeeme täpselt ei tea. Kuid pangad üksteise järel märkasid selliseid «lekkeid» ja kehtestasid uusi piiranguid.

Kui ei olnud enam mingeid võimalusi osa välisvaluutat, siis inimesed püüdsid oma raha kuidagi investeerida, osta asju, mis isegi polnud eriti vajalikud neile. Keskpank hakkas alates valuutakriisi algusest müüma kulda ja hõbedat ainult välisvaluuta vastu, samal ajal ostes kulda ja hõbedat inimestelt Valgevene rublade eest.

Viimasel paaril päeval [enne devalveerimist] inimesed kulutaid oma Valgevene rublasid nagu hullud. Valuutakriisi tõttu importöörid on sunnitud müüma oma kaupu äärmiselt kõrgete hindadega, mõned asjade hinnad juba kahekordistusid ja kolmekordistusid ja see ei ole liialdus. Selline kallinemine on toimunud ligi kuu jooksul, kuid eriti järsult tõusid hinnad pärast devalveerimist.

Võib öelda, et «investeerimine» oli tõesti tark tegu. Inimesed ostsid aktiivselt isegi selliseid asju nagu sool, suhkur, riis, vodka jne, see isegi põhjustas puudujääke. Esmaspäeval ootasid paljud tunde, et saada natuke bensiini, kuna selle hind kasvas täna 20 protsenti.

Kuidas mõjutab devalveerimine sind isiklikult?

See on halb uudis. Devalveerimine tähendab, et mu palk väheneb peaaegu poole võrra. Loodan, et mu tööandja võtab kriisi arvesse ja tõstab palka vähemalt natuke, kuid ma pole selle suhtes optimistlik. Mul ei olnud suuri sääste, kuid need ka vähenesid peaaegu poole võrra. Ja muidugi pean toime tulema uute hindadega. Loodan, et mõned hinnad jäävad siiski selliseks, nagu nad on, näiteks interneti hind.

Kas pead devalveerimist õigeks otsuseks?

Ma ei tea. See paistab lähemas tulevikus. Devalveerimisest pole palju abi, ma arvan. Kuid näib, et see oli vältimatu. Oli vajadus millegi järele, et panna majandus toimima nii, nagu see peab toimima. Sellest vaatenurgast oli devalveerimine samm õiges suunas.

Mida sa arvad Venemaalt tulevast laenust, milles eelmisel nädalal kokku lepiti?

Nii palju kui mina tean, tuleb see laen Euraasia Majandusühenduselt [kuhu kuuluvad lisaks Valgevenele ja Venemaale veel Kasahstan, Kõrgõzstan, Tadžikistan ning Usbekistan]. Venemaa on praegu tõrges oma enda raha andma. Arvan, et Venemaa on väsinud meie juhi rahaga toetamisest ja tahab, et meie võimud teeks midagi meie majanduse efektiivsemaks muutmiseks, või vähemalt oleks taltsamad ja müüks Venemaale paar ettevõtet.

Üldiselt arvan, et see, mida [Venemaa president Dmitri] Medvedev ja [Valgevene president Aleksandr] Lukašenka arutavad suletud uste taga ja mida [Venemaa rahandusminister Aleksei] Kudrin ütleb avalikult, on vaid osa suuremast pildist. Vaid Jumal ja [Venemaa peaminister Vladimir] Putin teavad, mida Venemaa tegelikult nõuaks vastutasuks oma abi eest.

Kas hiljutised majandusraskused on vähendanud toetust Lukašenkale?

Arvan, et jah. Need, kes Lukašenkat vihkasid, vihkavad teda nüüd veel rohkem. Need, kes olid ükskõiksed, on nüüd ärritunud tema poliitika üle. Kuid Lukašenka traditsioonilisi valijaid - ütleme, vanemad inimesi ja «lapsehoidjariigi» toetajaid üldiselt - ei mõjutanud kriis nii palju kui näiteks ettevõtjaid, seega nende rahulolematus praegu lükkub edasi. Kuid isegi nemad ei suuda ignoreerida uusi hindu.

Aga üldiselt on rahulolematust keeruline mõõta. Arvamusküsitlused oleks head, kuid selliseid andmeid ei ole ma näinud üsna pikka aega.


Kas ja kuidas sinu meelest Valgevene saab üle praegustest majandusraskustest?

Pessimist minus ütleb, et ei saa üle. Venemaa tuleb ja ostab meid koos naha ja karvadega. Optimist minus ütleb, et võib-olla saab riik lahti ebatõhusatest ettevõtetest - nende erastamine oleks parim viis, vaatab üle oma majanduspoliitika, saab mõned laenud meie majanduse ümber orienteerimiseks ning siis võib-olla on meil mingi võimalus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles