Novalpina lubab Olympicu ülevõtmise lõpule viia

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kasiino.
Kasiino. Foto: LIIS TREIMANN / PM/SCANPIX BALTICS

Erakapitalifirma Novalpina Capital teatas, et fond võtab Tallinna börsi noteerimis- ja järelevalvekomisjoni otsuse teadmiseks ja kinnitas, et neil on jätkuvalt kavatsus jõuda 90 protsendilise osaluseni, mis on vajalik aktsiate õiglase hüvitise eest ülevõtmiseks ja noteerimise lõpetamiseks.

«See on jätk juba edukalt läbi viidud OEG aktsiate vabatahtlikule ülevõtmispakkumisele,» teatas Novalpina Capital pressiesindaja. «Arvestades meile juba kuuluvate aktsiate arvu, oleme kindlad, et saavutame selle eesmärgi lähiajal ning suudame nii täita noteerimis- ja järelvalvekomisjoni poolt eilse otsusega seatud tingimuse,» lisas Novalpina.

Olympic EG ei soostunud kommenteerima mis nüüd edasi saab. Postimehega rääkinud börsispetsialisti sõnul püüab Novalpina  saavutada olukorra, mida nad ülevõtmisprospektis kirjeldavad. 

Kui neil on 90 protsenti aktsiatest käes, siis nad saavad teha ema- ja tütarfirma ühinemise ning pakkuda siis asemele mitte uusi aktsiaid, vaid rahalist kompensatsiooni. Seda, kas kompensatsiooni suurus väikeaktsionäre rahuldab, näitab tulevik ja kui mitte, eks siis nad siis otsustavad, mida edasi teha.  

Olympic EG aktsionäride hulka kuuluva ja kasiinokompanii ülevõtmisele vastu hakanud Trigon Capitali fondijuht Veiko Visnapuu ütles aga Äripäevale, et nüüd ei piisa aktsiate väljaostmiseks enam 90 protsendilise osaluse omandamine, nagu see oli vabatahtliku pakkumise puhul, vaid omandatav osalus peab olema vähemalt 95 protsenti.

Siin on ilmselt tegemist kahest erinevast meetodist. Trigon ja teised väikeinvestorid räägivad börsilt lahkumisega klassikalisest ülevõtmispakkumisest. Novalpina räägib aga kahe ettevõtte, emaettevõtte ja tütarettevõtte ühinemisest. Sellise ühinemise käigus on võimalik anda väikeaktsionäridele uues ühinenud ettevõttes aktsiad või maksta rahalist kompensatsiooni, mis peab olema õiglane.

Tallinna börsi noteerimis- ja järelevalve komisjon teatas neljapäeval, et ei rahulda Olympic EG taotlust aktsiate  noteerimise lõpetamisest Tallinna börsil.

Tõnu Vanajuur
Tõnu Vanajuur Foto: LIIS TREIMANN / PM/EMF

«1400 aktsionäri on rohkem kui mõnes teises Eesti börsiettevõttes. Free floati (vabalt kaubeldavate aktsiate – T.O.) turuväärtus on suurem kui mõnel börsiettevõttel ja me ei saa vaadata kala näoga ja see on okei, et hakkate tegema tegevusi – liituma, müüma varasid seotud osapooltele, olukorras, kus teil on niipalju aktsionäre kes ei saa piisaval määral informeeritud. See on kogu meie sõnum,» selgitas noteerimiskomisjoni kõneisik Tõnu Vanajuur.  «Nad võivad hakata ka vara müüma ja muud, aga olles noteeritud, peavad nad vastavalt börsireeglitele aktsionäre informeerima,» lisas ta.

Reedese seisuga kuulus Olympic OG uuel suuromanikule 89,3 protsenti kasiinokompanii aktsiatest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles