Isegi Trumpi liitlased kritiseerivad tema tariifiotsust (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teraserullid. Foto on illustreeriv.
Teraserullid. Foto on illustreeriv. Foto: Ben Birchall / PA Wire/PA Images

USA presidendi tariifiotsust kritiseerisid neljapäeval paljud tema enda vabariiklaste partei mõjukad liikmed, öeldes, et karistusmeetmed peaksid olema suunatud Hiina, mitte Ühendriikide liitlaste vastu.

«Ma ei nõustu selle otsusega,» ütles esindajatekoja spiiker Paul Ryan, kongressi mõjukaim vabariiklane.

«Tänased sammud võtavad sihikule Ameerika liitlased, samas kui me peaksime tegema nendega koostööd, et leida lahendus selliste riikide nagu Hiina ebaõiglasest kaubanduspraktikast põhjustatud probleemidele,» märkis Ryan, lisades, et kavatseb teha koos presidendiga tööd paremate variantide leidmiseks.

Esindajatekoja maksuseaduste komitee esimehe Kevin Brady sõnul on imporditollid samuti suunatud valede riikide vastu. «Euroopa, Mehhiko ja Kanada ei ole probleemid – Hiina on,» lausus Brady.

Paljud vabariiklastest seadusandjad on ärgitanud jätkama tariifierandeid selliste oluliste partnerite suhtes, selle asemel et riskida kaubandussõjaga.

«Kuigi ebavõrdsus kaubanduses USA ja Euroopa vahel on olemas, on Hiina palju suurem probleem,» nentis senaator Marco Rubio.

«Selle asemel, et avada uus rinne kaubandusvaidlustes, peaksine koos Euroopaga Hiina vastu astuma,» lisas Rubio.

Senati rahanduskomisjoni esimees Orrin Hatch kirjeldas tariife kui maksutõusu ameeriklastele, mis kahjustab nii tarbijaid, tootjaid kui töötajaid.

Samuti vabariiklasest senaator Ben Sasse andis aga vähemdelikaatse hinnangu.

«See on tobe,» ütles ta.

«Liitlasi ei kohelda samal moel kui vastaseid,» lisas ta.

USA teatas neljapäeval, et imporditariifid Euroopa Liidu, Kanada ja Mehhiko terasele ja alumiiniumile jõustuvad reedel.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles