USA kehtestab EL-ile terasetariifid, Brüssel vastab omapoolsete meetmetega (6)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Donald Trump.
USA president Donald Trump. Foto: Kevin Lamarque / Reuters/Scanpix

Ühendriigid kehtestavad reedel terase- ja alumiiniumitariifid Euroopa Liidule, Kanadale ja Mehhikole, teatas USA kaubandusminister Wilbur Ross neljapäeval.

Rossi sõnul ei andnud kõnelused Euroopa Liiduga rahuldavaid tulemusi ega veennud riiki tariifierandit veelkord pikendama.

Kõnelused Kanada ja Mehhikoga Põhja-Ameerika vabakaubandusleppe (NAFTA) muutmiseks on veninud aga «loodetust pikemaks» ning kuna pole teada millal need lõpevad, ei pikendata ka nende jaoks erandit, ütles Ross.

Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker ning kaubandusvolinik Cecilia Malmström teatasid, et Euroopa Komisjon alustab koheselt protsessi vastutariifide kehtestamiseks USA-le.

«See otsus teeb mu murelikuks. Euroopa Liit usub, et need USA ühepoolsed tariifid on põhjendamatud ning vastuolus Maailma Kaubandusorganisatsiooni reeglitega. See on stiilipuhas protektsionism,» ütles Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker, märkides, et Euroopa Liit ei ole süüdi maailma terasesektori ülevõimsuses ning proovis USA kui partneriga koostööd teha.

«USA ei jäta meile muud valikut kui minna edasi WTO vaidluste lahendamise asjaga ning kehtestada tariifid mitmetele USA importkaupadele. Kaitseme Liidu huvisid vastavalt rahvusvahelisele kaubandusseadusele,» lisas ta.

Sama teatas ka kaubandusvolinik Malmström, märkides, et tegu on «halva päevaga maailmakaubanduse jaoks» ning, et Euroopa Komisjon andis endast kõik, et sellist tulemust vältida, kuid kõnelustel proovis USA liidult järeleandmisi saada ähvarduste teel, mis polnud Komisjoni jaoks vastuvõetav.

Märtsis kiitis Ühendriikide president Donald Trump heaks 25-protsendilise imporditariifi terasele ja 10-protsendilise alumiiniumile, tehes ajutise erandi mõnedele USA liitlastele, nende seas Mehhiko, Kanada ja Euroopa Liit.

Euroopa Liit on varasemalt lubanud USA tariifide jõustumisel kehtestada vastutariifid muuhulgas ikoonilistele Ameerika kaupadele nagu Harley-Davidsoni mootorrattad, teksapüksid ja burbooniviski. Samuti on teavitatud valmidusest tariifid kehtestada ka WTO-d.

Kolmapäeval hoiatas USA kaubandusminister Wilbur Ross, et lisaks terase- ja alumiiniumitariifidele terendavad silmapiiril ka imporditariifid sõiduautodele.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles