Santa Lucia hakkab kasutama eestlaste hoiatussüsteemi

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koostööleppe sõlmimine Dateli ja Santa Lucia vahel
Koostööleppe sõlmimine Dateli ja Santa Lucia vahel Foto: Erakogu

Kariibi mere saareriigi Santa Lucia peaminister Allen Michael Chastanet ja Dateli juhatuse esimees Urmas Kõlli leppisid eile kokku, et juba suvel hakkab saareriik kasutama eestlaste loodud satelliidiandmetel tuginevat varajase eelhoiatuse süsteemi Sille.

«Koostöö eesmärk on kasutada Dateli uut e-teenust Sille selleks, et avastada saare pinnase nihkumist, tuvastada võimalikult vara merekaitserajatiste liikumist ning planeerida parimal moel uue infrastruktuuri rajamist. Konkreetse lepinguni loodame jõuda lähiajal,» võttis Urmas Kõlli kohtumise sisu lühidalt kokku.

Sille võimaldab kliendi jaoks lihtsal moel infrastruktuuride vajumise või tõusmise jälgimist kõikjal maailmas. Euroopa Liidu satelliitside Sentinel andmetel baseeruv varajase hoiatuse süsteem suudab tuvastada suurte infrastruktuuride – näiteks sildade, torujuhtmete, sadama- ja kaevandusalade ja suurhoonete – nihkumise või vajumise kuni 1 mm täpsusega. 

Urmas Kõlli sõnul teeb Sille suure infrastruktuuri tehnilise seisukorra pideva jälgimise võimalikuks ning majanduslikult mõistlikuks ka keskmise suurusega ettevõtetele ja organisatsioonidele.

«Senini oli selline oluline teenus maailmas kättesaadav ainult globaalsetele infrastruktuuriettevõtetele ja riigikaitse ning julgeolekuga seotud asutustele. Koostöö alustamine Santa Luciaga näitab, et uus teenus on taskukohane ka väikematele riikidele oma ühiskonna turvalisuse suurendamiseks,» selgitas Urmas Kõlli.

Infosüsteemide ühendumise, andmete haldamise ja muid sarnaste e-teenuste puhul ressursimahukaid tegevusi Sille kasutuselevõtuks teha vaja ei ole. Maa kaugseire satelliidi Sentinel 1 abil suudab Sille  jälgida suuri infrastruktuure kõikjal meie planeedil.

Sillet kasutab juba USA Marylandi osariik, samuti Eesti ettevõtted ja organisatsioonid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles