Trump läheb Euroopaga kaubandussõtta (5)

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Donald Trump.
USA president Donald Trump. Foto: NICHOLAS KAMM / AFP

USA president Donald Trumpi administratsioon ei plaani vabastada Euroopa Liitu terase ja alumiiniumi imporditariifidest ja võib need kehtestada juba sellel nädalal.

Trump otsustas tariifidest mitte taganeda, sest ei saanud ELilt endale meelepäraseid kaubandustingimusi. Läbirääkimiste tähtaeg aegub reedel, mille järel võib Trump tariifid sisse seada. Tõenäoliselt vastab EL sellisele käigule omapoolsete tariifidega, mis tähendab sisuliselt kaubandussõda, kirjutab The Wall Street Journal.

EL on lubanud maksustada USAst imporditud burbooni viski, teksad ja mootorrattad väärtuses kuni 3,3 miljardit dollarit. President Trump teatas märtsis, et kehtestab 25-protsendise imporditariifi terasele ja 10-protsendise imporditariifi alumiiniumile, tuues põhjuseks rahvusliku julgeoleku.

USA on lükanud tariifide kehtestamise mõnedele liitlasriikidele edasi, et kaubelda neilt välja meelepärasemaid kaubanduslepinguid, kuid Trumpil on nähtavasti Euroopast mõõt täis saanud, sest reedel aeguvat läbirääkimiste tähtaega ei plaani Valge Maja rohkem pikendada.

Kaubanduskõnelustega kursis olevad inimesed on öelnud, et pooled saaks veel teoreetiliselt kokkuleppele jõuda, kui nad klopiks kiiresti mingi tehingu kokku, kuid selle juhtumise tõenäosus on suhteliselt väike.

Lisaks ELile on Trumpi siiani andnud pikendust ka Kanadale ja Mehhikole, kellega ta loodab saada USA jaoks paremad Põhja-Ameerika vabakaubanduslepingu (NAFTA) tingimused.

USA kaubandusminister Wilbur Ross ütles kolmapäeval Pariisis, et tariifid ei pea veel tähendama kaubanduskõneluste lõppu. Ta toonitas, et ELil on USA suhtes juba ammu kehtestatud mitmesugused tariifid ja siiani pole see kumbagi osapoole suhtlemist häirinud.

Trump on samal ajal ähvardanud aga ELi- poolsete vastumeetmete korral seada sisse tariifid ka Euroopa autotööstusele, mis oleks sarnased terase ja alumiiniumiga. Prantsusmaa president Emmanuel Macron ütles kolmapäeval, et liit ei peaks Ühendriikide ähvardustele järele andma.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles