Ettevõtlussektori kasum on languses

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurod
Eurod Foto: Panther Media/Scanpix

Ettevõtlussektori kogukasum oli 2018. aasta esimeses kvartalis 584 miljonit eurot, mis on viis protsenti vähem kui aasta varem samal ajal, teatas statistikaamet.

2017. aasta esimese kvartaliga võrreldes vähenes kogukasum enamikul tegevusaladel. Suurima panuse sektori kogukasumisse andsid veonduse ja laonduse, põllumajandus-, metsandus- ja kalandus- ning energeetikaettevõtted. Ettevõtlussektori kasumi kasvu pidurdasid enim kaubandus- ning haldus- ja abitegevusettevõtted.

Ettevõtted müüsid 2018. aasta esimeses kvartalis kaupu ja teenuseid 13,7 miljardi euro eest ehk kaheksa protsenti rohkem kui aasta tagasi samal ajal. Enim suurenes aastaga müügitulu kinnisvara tegevusalal. Ettevõtlussektori müügitulus on suurim osatähtsus kaubandus- ja töötleva tööstuse ettevõtetel, kelle müügitulu kasvas möödunud aasta esimese kvartaliga võrreldes vastavalt neli ja seitse protsenti.

Ettevõtete kulud olid eelmise aasta sama kvartaliga võrreldes üheksa protsenti, sh tööjõukulud kaheksa protsenti suuremad. Hõivatute arv kasvas aastaga kaks protsenti ja töötatud tundide arv üks protsent. Ettevõtlussektori tööviljakus puhta lisandväärtuse alusel oli hõivatu kohta keskmiselt 5500 eurot kvartalis, mis on kolm protsenti suurem kui aasta varem samal ajal.

2018. aasta esimeses kvartalis investeerisid ettevõtted 490 miljonit eurot, mida on 15 protsenti vähem kui aasta varem samal ajal. Peamiselt investeeriti masinatesse ja seadmetesse ning ehitistesse.

Suurimad investeerijad olid kinnisvara-, töötleva tööstuse ning põllumajandus-, metsandus- ja kalandusettevõtted, kes kokku tegid üle poole ettevõtete koguinvesteeringutest. 2017. aasta esimese kvartaliga võrreldes suurenesid investeeringud ehitistesse, arvutisüsteemidesse ning maasse. Vähenesid investeeringud masinatesse ja seadmetesse ning transpordivahenditesse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles