Bakuu kohtus jätkub Eesti kinnisvarainvestorite luhtunud äri arutelu

Ainar Ruussaar
, Erikorrespondent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Teisipäeval arutas Aserbaidžaani kohus taas enam kui kümme aastat tagasi alguse saanud Eesti ettevõtjate investeeringuid pealinna Bakuu lähedastesse Kaspia mere äärsetesse maatükkidesse, kuid ei jõudnud lõppotsuseni ning kohtusaaga Aserbaidžaanis ning sama kinnisvaraprojektiga seotud kriminaalasi Eestis jätkuvad.

Ainsa eestlasena oli Bakuu Administratiiv- ja Majanduskohtu istungil kohal Henn Ruubel, kes on eestlaste kinnisvaraprojektis pankrotistunud Seaside Residence Baku OÜ tütarfirma Delta Land LLCd esindaja, ühtegi teist luhtunud kinnisvaratehinguga seotud Eesti ettevõtjat kohtus ei olnud. Postimehe ajakirjanikku kohtusaali istungit jälgima ei lubatud.

Delta Land esitas eelmisel aastal Bakuu kohtule hagi, milles palus Aserbaidžaani kinnisvararegistri ametit kohtuotsuse kaudu tunnustama ettevõtte omandiõigust äriühingu kasutuses olevale 52 hektari suurusele maale Kaspia mere ääres.

Mullu detsembris keelas Bakuu kohus kostjal ja kolmandatel isikutel teha kuni hagi sisulise läbivaatamiseni igasugused toimingud nende maadega. Teisipäeval alustas kohus hagi arutamist uuesti, kohtuprotsess jätkub.

Henn Ruubel oli pärast istungit Postimehele antud intervjuus napisõnaline, kuid kinnitas, et Delta Landile ei kuulu Aserbaidžaanis mingeid varasid. Küsimusele, et miks ta väitis Seaside Residence Baku OÜ pankrotimenetluses selle Aserbaidžaani tütarettevõtte Delta Landi varatuks, kuid nüüd soovib ta selle ettevõtte käest saada kompensatsiooni, vastas Ruubel, et ta ei ole selliseid signaale näinud. Ruubel kinnitas ka, et tema ei ole «see inimene», kes on Aserbaidžaani äriregistri andmetel Delta Landi enamusosaniku Küprosel registreeritud firma esindaja.

Seaside Residence Bakuu maatükile on kerkinud villad. 
Seaside Residence Bakuu maatükile on kerkinud villad. Foto: LIIS TREIMANN / PM/SCANPIX BALTICS

2009. aasta veebruaris lõid Aserbaidžaani kinnisvaraprojekti suurinvesteeringud teinud ettevõtjate esindajad Kaie Trump, Henn Ruubel ja Veiko Kulla ettevõtte Võlakirjainvestorite OÜ, mis omandas peaaegu kõik pankrotistunud Seaside Residence Bakuu OÜ võlakirjadest.

Ruubel ütles teisipäeval pärast kohtuistungit Postimehele, et tema ei teinud otsuseid, kas võtta Võlakirjainvestorite OÜsse ka kõik väikeinvestorid. «See ei olnud minu võtta. Mina seda firmat ju ei asutanud. Tulid kokku inimesed, kes selle asutasid ja määrasid minu juhatajaks,» rääkis Ruubel.

Henn Ruubel nõustas Eesti ajakirjanduse andmetel võlakirjade emissiooni ajal Bakuu-lähedase maadeostu projekti suurimat investorit Marchel Vichmanni. Küsimusele, milline on tema tänane suhe suurettevõtja Vichmanniga, vastas Ruubel, et see on liiga isiklik küsimus.

Eestlaste investeerimisprojekt Bakuu lähedusse Kaspia mere äärde sai alguse 2006. aastal. Projekti algatanud ettevõtjad kaasasid Eestist investoreid, sõlmisid lepingud maade ostmiseks ja tegid sellega seoses kulutusi. Neid maid ei ole siiani kinnistatud.

2010. aastal algatas Seaside Residence Baku OÜ kinnisvaraprojekti võlakirju emiteerinud investorite esindaja ettevõtte vastu pankrotiavalduse, kuna projekti raha paigutanud ettevõtjad jäid ilma nii rahast kui ka maast.

Augustis 2013 võõrandas pankrotihaldur tütarfirma Delta Land LLC vara, kuid väidetavalt turuhinnast oluliselt odavamalt ning Seaside Recident Baku OÜ sai suures ulatuses kahju. Kolm aastat hiljem esitas ettevõte Nordestan Trade OÜ Eesti riigiprokuratuurile kuriteoteate selle kohta, et Seaside Residence Baku pankrotihaldurile loodi vale ettekujutus. Möödunud aasta septembris alustas Eesti prokuratuur kriminaalmenetlust ja Delta Land LCC esitas Bakuu kohtusse hagi ning palus tunnustada ettevõtte omandiõigust 52 hektari suurusele maatükile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles