Investor Mari: miks ma märkisin Tallinna Sadama aktsiaid? (5)

Investor Mari
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Investor Mari.
Investor Mari. Foto: .

Kavatsen viimaste aastate ajalooliseimast sündmusest Tallinna börsil ka ise osa saada.

Selleks märkisin juba reedel ehk esimesel võimalusel 700 Tallinna Sadama aktsiat. Tean, et oleksin võinud ka vähemalt 1000 aktsiat märkida, see on miinimumkogus, mida kõigile jaeinvestorile tagatakse, kuid otsustasin oma võimalustele peale vaadates mitte nii palju märkida. Vaatame, kuidas aktsial minema hakkab.

Esialgu on uudised head. Mitmed potentsiaalsed väikeinvestorid on juba rõõmustanud aktsia kardetust madalama märkimishinna üle ja nii ka mina. Lisaks lubab sadam vähemalt esimesel kahel aastal ka korralikku dividendi maksta. Kui panna kokku soodne märkimishind ja lubatud dividendid, tundub see esialgu  päris hea võimalusena.  Märkida saab Tallinna Sadama aktsiaid 6. juunini, eeldatav esimene kauplemispäev on 13. juunil. Võib loota, et aktsia hind alguses tõuseb.

Kuigi märkisin aktsiad juba reedel, ei otsustanud ülepeakaela. Lugesin asjatundjate hinnanguid ja kaalusin plusse ja miinuseid. Tallinna Sadam jätab endale lõviosa aktsiatest ning viib börsile umbes kolmandiku. Riigi jätkuvalt suur osalus tähendab ühelt poolt nii teatavat turvatunnet kui teisalt ka poliitilist riski. Kes teab, mis valitsuste vahetudes poliitikutel pähe tuleb.

Samuti pole põhjust loota, et sedasorti investeering hakkaks kiiresti kasvama. Pigem tuleb arvestada pikaajalise rahuliku rahapaigutusega ja loota, et valitsuse dividendilubadused peavad.

Kriitilisi küsimusi on tekitanud juba ka asjaolu, et Tallinna Sadam on riigile olnud tubli lüpsilehm. Ettevõttest on viimasel seitsmel aastal dividendina välja võetud enamvähem kõik, mida sai välja võtta.

Kui vaadata, kust tulevad sadama rahavood, siis torkab silma, et kaubasadamate käive kahaneb ja reisisadamate oma kasvab. Sadamal on ka palju maad, kuhu on kavas kinnisvaraarendused, millelt mingit arvestatavat tulu saab alles nelja-viie aasta pärast. Kuna aga kavandan oma rahapaigutusi reeglina pikaajalistena, siis Tallinna Sadam sobib mulle.

Tallinna Sadama IPO

  • Aktsiate märkimishind on 1,40-1,80 eurot aktsia eest
  • Minimaalselt saab iga Eesti jaeinvestor 1000 aktsiat
  • Märkimine kestab 25. maist 6. juunini
  • Märkimistulemused, lõplik aktsia hind ja pakutavate aktsiate jaotus tehakse teatavaks eeldatavalt 7. juunil.
  • Eeldatav Tallinna Sadama aktsia esimene kauplemispäev on 13. juunil.
  • Tallinna Sadam on lubanud aastatel 2019–2020 aktsionäridele netodividende vähemalt 30 miljonit eurot aastas ning alates aastast 2021 vähemalt 70 protsenti eelmise aasta puhaskasumist
Kommentaarid (5)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles