Hiigeltehing sai teoks: Eesti Energia ostis poole miljardiga Nelja Energia

Heelia Sillamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti Energia taastuvenergia ettevõte Enefit Green ostab 493 miljoni euroga norrakatele kuuluva taastuvenergiaettevõtte Nelja Energia.

Tänu suurtehingule liigub valdav osa Eesti tuuleenergia tootmisest Eesti Energia kätte.

Kõik AS Nelja Energia omanikud allkirjastasid lepingu 100 protsenti aktsiate müügiks ettevõttele Enefit Green. Tehing läks maksma 493 miljonit eurot, mis teeb sellest Eesti suuruselt kolmanda müügitehingu.

Nelja Energia 100-protsendilise osaluse eest makstav tasu on 289 miljonit eurot. Lisaks võtab Enefit Green üle Nelja Energia laenud 204 miljoni euro ulatuses (2017. aasta lõpu seisuga).

«Kui me vaatame neid tehinguid, mis on toimunud Euroopas ja ümberringi ja vaatame seda skaalat, siis ma arvan, et see hind, mis me maksime on üsna selline keskmine ja võib-olla meil oli natuke võimalust rohkem maksta, sest nagu te näete siinsamas Paldiski tuulepargis, et siin läheb kuskil keskelt läbi mõtteline joon, pool tuuleparki on siis nelja energia oma pool on Enefit Greeni oma ja on üsna ilmselge, et kui neid opereerida ühe operaatori poolt, siis siin mingid sünergiad võiksid olla,» kommenteeris hinna kujunemist Eesti Energia juhatuse esimees Hando Sutter täna Paldiski tuulepargis toimunud lepingu allkirjastamisel ning lisas, et see on ainuke asi, mis on andnud neile võimaluse natuke rohkem maksta.

«Tunnen end selle tehingu allakirjastamisel üsna kindlalt,» lausus Sutter ning tänas sealjuures kõiki, kes on selle nimel töötanud. Eesti Energia juhi sõnul on nad ostmas korraliku arendusportfelli ning koos Enefit Greeni portfelliga peaks neil tekkima väga korraliku visiooniga taastuvenergia ettevõte.

«Õnnitlen, et olete jõudnud positsiooni, kus te saate selle (Nelja Energia- toim) osta,» andis oma poolsed õnnitlused Eesti Energiale edasi Vardari tegevjuht Thorleif Leifsen.  

«Me ei pannud täna punkti, vaid alguse väga suurele rännakule. Kui te küsite, mis meid seal rännakul ees ootab, siis ma ei tea,» sõnas Enefit Greeni juhatuse esimees Aavo Kärmas, kelle sõnul pakub turg neile kindlasti palju võimalusi.

Nelja Energia juhatuse esimehe Martin Kruusi sõnul pole ettevõtte aktsiad veel Enefit Greenile üle läinud. «Tehing vajab lõplikuks jõustumiseks Norra Buskerudi maavalitsuse juhtkonna heakskiitu ning asjaomaste konkurentsiametite kinnitusi ja luba ning lepingus toodud tingimuste, sh hinna lõplikku ülekontrollimist. Senimaani jätkub meie igapäevane tegevus nagu tavaliselt,» rääkis Kruus.

«Aktsiate lõplikku ülemineku tähtaega ei oska me prognoosida, kuna see sõltub muuhulgas konkurentsiametite menetluste ajast. Loodame, et hiljemalt aasta lõpuks on selgus majas,» lisas Kruus.

Eesti Energia tütarfirma Enefit Green muutub suurtehinguga ka börsikõlblikuks, mida kavatseb Eesti Energia ka ära kasutada. «Meil on selleks mandaat antud ja see on suurepärane võimalus,» vastas Sutter küsimusele, kas Enefit Green nüüd ka börsile minna. «Kuna Nelja Energia omastamisega tuleb meil kaasa päris arvestatav projektide portfell, mida on võimalik edasi arendada pluss Enefit Greenil on endal projekte, siis jah me tahame areneda,» sõnas Sutter. Eesti Energia juhatuse esimehe sõnul on taastuvenergia kapitalimahukas valdkond, mis vajab lisakapitali ning seetõttu arvas ta, et IPO on väga hea võimalus selleks.

Seda, millal börsile minek võiks aset leida aga veel ei avalikustata. «Paraku ma ei saa öelda, aga mõtteid mul siin on,» lausus Sutter. 

Nelja Energia on Baltikumi suurim taastuvenergia tootja, omades Eestis ja Leedus 17 tuuleparki koguvõimsusega 287 MW. Lisaks avas Nelja Energia mullu Lätis biomassil töötava 3,9 MW elektri ja 19,2 MW soojuse koostootmisjaama, ning 140 000-tonnise aastatoodanguga pelletitehase. Nelja Energial on ka väikeosalus kahes Eesti biogaasijaamas. Möödunud aastal tootis Nelja Energia 804 GWh taastuvenergiat.

Tehing puudutab 100 protsenti Nelja Energia aktsiaid. Vardar AS müüb oma tütarettevõtte Vardar Eurus 77-protsendise enamusosaluse Nelja Energias ning ülejäänud 23 protsenti aktsiatest omandatakse Eesti investoritelt: Solarcom OÜ (Martin Kruus) and Atradius OÜ (Kalle Kiigske), kes mõlemad kuuluvad Nelja Energia juhtkonda, Ivard OÜ (Peeter Mänd), Vestman Energia AS (Aivar Berzin), JMB Investeeringute OÜ (Jüri Mõis), HTB Investeeringute OÜ (Hannes Tamjärv), Ambient Sound Investments OÜ, United Partners Investments OÜ ja Kakssada Kakskümmend Volti OÜ.

Nii saab suurtehingust Vardar AS 223 miljonit, Peeter Mänd 15,6 miljonit, Jüri Mõis 11,6 miljonit, Martin Kruus ja Hannes Tamjärv 6,9 miljonit. Skype asutajate fond Ambience sound investments 4,3 miljonit, Kalle Kiigske 6,9 miljonit, Tarmo Rooteman 0,87 miljonit, Raivo Hein 0,58 miljonit.  

Nelja Energia puhaskasum oli mullu 7,5 miljonit eurot.

Eesti Energia plaanist osta Nelja Energia kirjutas Postimees pikemalt 19. mail. Loe lähemalt siit!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles