80ndatel sündinud põlvkond ei pruugi mitte kunagi viimasest majanduskriisist taastuda

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hüljatud maja USA's.
Hüljatud maja USA's. Foto: Bob Leverone / AP

USA St. Louise föderaalreservi panga koostatud uuringust tuli välja, et 1980ndatel sündinud inimesed võivad saada majanduslikus mõttes «kadunud põlvkonnaks», kelle sissetulek ja elatustase jäävad viimase majanduskriisi pärast varasematele põlvkondadele kõvasti alla.

80ndatel sündinud inimesed ei teeni tegelikult varem sündinud inimestest vähem, vaid nende probleem peitub hoopis kinnisvara (mitte) omamises ja väga suures laenukoormas. 1960ndatel ja 1970ndatel sündinud inimesed omavad nimelt palju suurema tõenäosusega enda maja või korterit, kirjutab CNN.

2008. aastal alanud majanduskriis mõjus kinnisvaraturule laastavalt ja vähendas märkimisväärselt isikliku kodu omavate inimeste arvu. Need, kes omasid aga enne kriisi juba kinnisvara, said palju suurema tõenäosusega kriisi ajal ka paremini hakkama. See võimaldas neil uue majanduskasvu ajal kiiremini taastuda ja rohkem raha koguda.

1980ndatel sündinud inimesed olid viimase kriisi ajal aga tõenäoliselt liiga noored, et omale kinnisvara soetada. Nemad jõudsid kriisi ajal alles tööikka või siis oma kõige viljakamatesse tööaastatesse. See pani nende rahalisele arengule ja kodu omamise plaanidele väga tugevad pidurid peale. 2016. aasta seisuga omas kinnisvara vaid alla 45 protsendi 1980ndatel sündinud ameeriklastest.

Samuti maadleb just see põlvkond kõige suurema tõenäosusega õppelaenude, autolaenude ja mitmesuguste krediidivõlgadega. 

80ndatel sündinud inimeste kasuks räägib õnneks siiski see, et nad on haritumad kui ükski varasem põlvkond. Seetõttu on neil ka kõige suurem potentsiaal teenida kõrget sissetulekut. Uuringu koostanud analüütikute sõnul võivad 80ndatel sündinud inimeste sissetulekud aidata neid jõuda varasemate generatsioonide jõukuse tasemele järele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles