Euroopa Komisjon tahab keelata ühekordsed plasttooted (4)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Plastikust topsid ja kõrred.
Plastikust topsid ja kõrred. Foto: STEPHANIE KEITH / REUTERS

Euroopa Komisjon tegi esmaspäeval ettepaneku keelata mereprügi vähendamiseks ühekordsed plasttooted ning seada tootjatele kohustuse aidata katta jäätmekäitluse kulusid.

«Plastjäätmed on vaieldamatult suur probleem ning eurooplased peavad üheskoos tegutsema, et leida sellele lahendus, kuna plastjäätmed satuvad nii õhku, pinnasesse, maailmamerre kui ka meie toitu. Tänased ettepanekud aitavad vähendada ühekordselt kasutatavate plasttoodete osa meie supermarketites mitme meetme kaudu,» ütles säästva arengu eest vastutav komisjoni asepresident Frans Timmermans.

«Osa ühekordselt kasutatavatest plasttoodetest keelustatakse ja nende asemel võetakse kasutusele kestlikumad tooted, et inimesed saaksid tarvitada oma lemmiktooteid,» lisas ta.

Ettepaneku kohaselt keelustatakse plastist vatitikud, söögiriistad, taldrikud, kõrred, joogisegamispulgad ja õhupallide vardad, mida tuleb edaspidi valmistada kestlikumatest materjalidest. Ühekordselt kasutatavaid plastist joogipakendeid lubatakse turule üksnes juhul, kui nende korgid ja kaaned jäävad külge kinnitatuks. Teatavad tooted märgistatakse ka teabega, kuidas jäätmeid tuleks käidelda, et toode ei põhjustaks keskkonnakahju.

Tootjaid kohustataks katma puhastamise ja jäätmekäitluse kulusid ning teadlikkuse tõstmise meetmete kulusid, mis on seotud toidupakenditega, alkohoolsete jookide pakenditega ja filtriga tubakatoodetega, niiskete pühkepaberitega, õhupallidega ja õhukeste plastkottidega. Samuti innustatakse tööstust arendama selliste toodete vähemsaastavaid alternatiive.

Liikmesriikidel lasuks kohustus vähendada plastist toidupakendite ja joogitopside kasutamist, kehtestades riiklikud vähendamiseesmärgid ning tehes müügikohtades kättesaadavaks alternatiivsed tooted või tagades, et ühekordseid plasttooteid ei jagataks tasuta. Samuti on liikmesriigid kohustatud 2025. aastaks koguma 90 protsenti ühekordselt kasutatavatest plastist joogipudelitest, näiteks tagatisraha süsteemi kaudu ning tõstma tarbijate teadlikkust selliste toodete kahjulikke mõjude kohta.

Komisjoni ettepanekud esitatakse nüüd Euroopa Parlamendile ja ELi Nõukogule vastuvõtmiseks.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles