Google maksis teismelisele poisile koodivea avastamise eest kopsaka summa

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Häkkerid. Pilt on illustratiivne.
Häkkerid. Pilt on illustratiivne. Foto: Andriy Popov / PantherMedia / Andriy Popov

17-aastane Uruguay teismeline Ezequiel Pereira sai Google’i käest hiljaaegu preemiaks 36 000 dollarit, kuna avastas veebigigandi süsteemidest vea.  

Nimelt leidis noormees Google’i arvutisüsteemidest olulise koodivea, mis oleks tal võimaldanud maailma ühe suurima firma siseasjades mõningaid muudatusi teha, kirjutab CNBC.

See ei olnud Pereirale esimene kord. Ta on Google’i süsteemidest kokku avastanud juba viis viga. Kui esimene kord premeeriti teda 500 dollariga, siis nüüd püüab ta suuremaid kalu. «Mul on hea meel, et ma nii olulise vea leidsin,» ütles poiss. Ta on saanud palju õnnitlusi ja tööpakkumisi.

Pereira sai oma esimese arvuti, kui ta oli 10 aastane. Ta veetis aasta, et õppida erinevaid programmeerimise keeli ja tehnikaid. Google’i tähelepanu püüdis ta 2016. aastal, kui võitis firma koodikirjutamise võistluse.

Pereira õpib Pereira oa kodulinnas Montevideos arvutiinseneriks. Enda sõnul hakkas ta Google’i turvanõrkusi jahtima lihtsalt igavusest.  

Võidetud raha eest kavatseb teismeline korraldada sõpradega koos väljasõite, samuti aitab ta emal arveid maksta. Ülejäänud raha säästab ta tulevaste ülikooliõpingute jaoks.

Kõik suuremad tehnoloogiafirmad julgustavad isehakanud programmeerijaid ja arvutigeeniusi, et nood testiks ja otsiks raha eest firmade arvutisüsteemidest haavatavaid kohti. See aitab eemale hoida suuremad pahategijad.

Google maksab turvavea avastamise eest preemiat lähtuvalt sellest, kui ohtlik see nende süsteemidele võib olla. Näiteks möödunud aastal maksis Google häkkeritele välja 2,9 miljonit eurot. Kõige kopsakam preemia oli 112 500 dollarit.

Noor Uruguaylane Ezequiel Pereira platseerus oma võidupreemiaga 12. kohale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles