Sõnajalad võitlevad tuuleparkide eest lõpuni (3)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres ja Oleg Sõnajalg.
Andres ja Oleg Sõnajalg. Foto: ERIK PROZES / Raul Mee/Mollusk Media

Mullu novembris Tootsi tuulepargi enampakkumise kohtus vaidlustanud vennad Sõnajalad alla anda ei kavatse ja on valmis tuuleenergia tootjate õiguste eest lõpuni võitlema.

Tuuleenergia turule soovib jõuliselt tulla erakapital, mistõttu riik ei peaks neid iga hinna eest välja lükkama, ütles Eleon ASi üks omanik ja tuuletehnoloogia liidu juhatuse liige Andres Sõnajalg Äripäeva raadiosaates.

Tootsi tuulepargi ümber toimuv on Sõnajala sõnul vaid üks näide sellest, kuidas riik eraettevõtteid turult välja puksib. Ta lisas, et riik võib oma maaga teha, mida soovib, kuid kõik soovijad oleks pidanud saama osaleda tuulepargi arendamise pakkumisel.

Vaidlus riikliku energiaettevõtte Eesti Energia ning terve hulga erasektori tuuleettevõtjate, sealhulgas Sõnajalgade vahel sai alguse 2016. aasta detsembris, kui valitsus otsustas Eesti Energia aktsiakapitali suurendamiseks eraldada Tootsi Suursoos tuulepargi rajamiseks mõeldud kinnistu 4,1 miljonit euro eest riigiettevõttele.

Vendadele Sõnajalgadele kuuluv AS Eesti Elekter, tuuleettevõtja Harry Raudvere ettevõte AS Raisner ning Eesti suurim tuuleenergia tootja Nelja Energia koos oma tütarettevõtetega vaidlustasid selle otsuse kohtus, mis lõppes sellega, et eelmise aasta kevadel tühistas valitsus kinnistu eraldamise Eesti Energiale ja pani selle enampakkumisele.

Enampakkumise pidi RMK korraldama 8. novembril, kuid vahetult enne seda, 5. novembril peatas kohus selle, kuna tuuleettevõtjad vaidlustasid kohtus enampakkumise tingimused. Peaasjalikult viidati asjaolule, et need on koostatud Eesti Energia huve silmas pidades.

Nüüd peavadki tuuleettevõtjad need tingimused koos RMKga selgeks vaidlema. 

Tootsi tuulepargi kinnistu asub Põhja-Pärnumaa vallas Metsakülas, selle suurus on 160 hektarit ning kinnisasi koosneb 40 katastriüksusest, millest 38 on detailplaneeringuga ette nähtud tuulikute püstitamiseks ning kaks tuulemõõdutornidele.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles