Türgi liir on kokkuvarisemise äärel (14)

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi liir.
Türgi liir. Foto: MURAD SEZER / REUTERS

Türgi majandus seisab silmitsi tõsise kriisiga, sest rahvusvaluuta liir kaotab üha kiiremini väärtust.

Liir on kaotanud aasta algusest üle 20 protsendi oma väärtusest USA dollari vastu, sest kohalikud investorid viivad üha rohkem oma rahast Ühendriikidesse. Kriis muutus eriti teravaks aga sellel kuul, kui president Recep Tayyip Erdoğan teatas, et tahab võtta kontrolli intressimäärade seadmise üle, nimetades neid «kurjuse emaks ja isaks», vahendab CNN.

Erdoğani märkused põhjustasid investorite seas tormijooksu, kes tahtsid liiri veelgi kiiremini hüljata, viies selle väärtuse umbes 20 USA sendini. Türgi keskpank tõstis kolmapäeval intressimäärasid 13,5 protsendi pealt 16,5 protsendi peale, mis aitas liiril natukene taastuda, kuid valuuta hakkas peatselt jälle kukkuma.

Türgi inflatsioon on juba niigi 11 protsendi ringis ja liiri jätkuv langus hakkab kaupade hindu muudkui üles kruttima. Türgi impordib iga aasta sadade miljardite dollarite väärtuses USA kaupu, mis hakkavad kõik nüüd iga päevaga aina kallimaks muutuma.

Türgil on nimelt väga kõrge jooksevkonto puudujääk, mis on üle viie protsendi SKTst. See tähendab, et nad impordivad palju rohkem kui ekspordivad ja sõltuvad nii väga tugevalt riiki sisse tulevast rahast.

Erdoğan, keda ootavad 24. juunil ees valimised, võttis oma intressimäärade kommentaarid tagasi ja rõhutas, et Türgi allub vaba turu reeglitele. Paljud ökonomistid kardavad aga, et tema sõnade tehtud kahju on juba liiga suur ja nüüdseks parandamatu.

Türgil ei jää nüüd muud üle, kui hakata muudkui tõstma intressimäärasid, et saada inflatsioon kontrolli alla ja vähendada laenamist.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles