Selgus Tallinna Sadama aktsiamüügi esmane hinnavahemik (5)

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Sadama pressikonverents bõrsile minekust. Vasakult Tallinna börsi juht Kaarel Ots, Tallinna Sadama finantsjuht Marko Raid, majandusminister Kadri Simson ja sadam juht Valdo Kalm.
Tallinna Sadama pressikonverents bõrsile minekust. Vasakult Tallinna börsi juht Kaarel Ots, Tallinna Sadama finantsjuht Marko Raid, majandusminister Kadri Simson ja sadam juht Valdo Kalm. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

AS Tallinna Sadam avalikustas reedel aktsiate esmase pakkumise prospekti, mille kohaselt saavad Eesti jaeinvestorid ning Eesti ja rahvusvahelised institutsionaalsed investorid ettevõtte aktsiaid märkida ajavahemikul 25. maist kuni 6. juunini hinnavahemikus 1,40-1,80 eurot ühe aktsia eest. Indikatiivne miinimumjaotis igale Eesti jaeinvestorist märkijale on 1000 aktsiat.

Koos aktsiate esmase pakkumise prospekti avaldusega esitas Tallinna Sadam noteerimisavalduse ettevõtte aktsiate noteerimiseks Nasdaqi Tallinna börsil. Eeldatav Tallinna Sadama aktsia esimene kauplemispäev on 13. juunil, teatas Tallinna Sadam.

«Positsioneerime end hea dividendivõimekusega ettevõttena nii Eesti jaeinvestorite kui ka institutsionaalsete investorite vaatepunktist, sealhulgas andes võimaluse Eesti inimeste pensionivara haldajatele investeerida siinsesse majandusse,» lausus Tallinna Sadama juhatuse esimees Valdo Kalm. «Tallinna Sadama aktsiate noteerimine elavdab kindlasti ka Tallinna börsi ning kohalikku kapitaliturgu tervikuna, tuues siia ka uusi välisinvestoreid.»

Aktsia hinnavahemiku kohta ütles Kalm, et see kujunes väga tõsises koostöös nende nõustajate ja partneritega. «Hind on sügavalt läbi analüüsitud. Arvestasime tagasisidet eelkõige meie investoritelt ja pankadelt. Usume, et hinnavahemik sai asjalikult paika. Loomulikult kujuneb lõplik hind aga turul,» rääkis ettevõtte juht. Ta ei vastanud otseselt küsimusele, et kas hind oli meeltmööda ka omanikule ehk majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile (MKM). «Omanik selle hinnavahe kinnitas,» oli tema lühike vastus. 

Kalm avaldas lootust, et Tallinna Sadama aktsiate noteerimine pakub huvi ka Eesti pensionifondidele ning rahvusvahelistele suurinvestoritele. «Niipalju kui me oleme nendega suhelnud, siis meie lugu kõnetas neid küll. Tõsine töö hakkab pihta aga järgmine nädal, kui läheme esmalt Skandinaaviasse ja seejärel Londonisse, et siia institutsionaalseid investoreid meelitada,« kirjeldas ta. 

Mida kaugemale Eestist liikuda, seda vähem Tallinna Sadamat teatakse, tunnistas ta. Seetõttu on oluline rääkida mitte ainult ettevõttest, vaid ka Eesti riigist ja majandusest. «Läheme Eesti majanduse lugu rääkima ja usume, et see kõnetab,« lisas Kalm. 

Jaeinvestorile on hind kõrgem

Aktsiate esmase avaliku pakkumise raames emiteerib Tallinna Sadam kokku 75 404 968 uut aktsiat ja ettevõtte senine ainuaktsionär Eesti Vabariik kavatseb täiendavalt müüa kuni 11 300 000 Tallinna Sadama aktsiat.

Tänavu aprillis ettevõtte senise ainuaktsionäri Eesti Vabariigi poolt kinnitatud dividendipoliitika seab ettevõtte eesmärgiks maksta aastatel 2019–2020 aktsionäridele netodividende vähemalt 30 miljonit eurot aastas ning alates aastast 2021 vähemalt 70 protsenti eelmise aasta puhaskasumist.

Eesti residentidest jaeinvestorid saavad märkimisavaldused esitada pakkumise hinnavahemiku kõrgema hinnaga ehk 1,80 eurot pakutava aktsia kohta. Indikatiivne miinimumjaotis igale Eesti jaeinvestorist märkijale on 1000 aktsiat. Märkimistulemused, lõplik aktsia hind ja pakutavate aktsiate jaotus tehakse teatavaks eeldatavalt 7. juunil.

AS-i Tallinna Sadama esmase avaliku pakkumise prospekt koos lisadega ning eesti- ja venekeelne prospekti kokkuvõte on allalaetav veebilehelt investor.ts.ee. Jaeinvestorid saavad märkimisavaldust esitada kõikides Eesti pankades ning märkimisavalduse eelduseks on väärtpaberikonto olemasolu.

Aktsiate institutsionaalse pakkumise kaaspeakorraldajad on Citigroup Global Markets Limited ja Carnegie Investment Bank AB ning kaaskorraldajad, Erste Group Bank ja Swedbank. Eesti residentidele suunatud jaepakkumise kaaspeakorraldajad on Swedbank ja LHV Pank.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles