MKM: gaasiturul on oodata Eestile paremat hinda

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gazprom
Gazprom Foto: SCANPIX

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi (MKM) hinnangul on hoolimata sellest, et Euroopa Komisjon otsustas Gazpromi oma turgu valitseva seisundi ärakasutamise eest mitte trahvida, oodata Eesti gaasitarbija jaoks paremat hinda, sest Gazprom lubas turgu valitsevat seisundit rohkem mitte ära kasutada.

«Gazprom on oma tegevuse tänaseks EL-i õigusega ja konkurentsiõigusega kooskõlla viinud. Seega, kui kõik järgivad ühtseid mängureegleid võib eeldada, et turul on suurem konkurents ning seega ka parem hind lõpptarbijale, sealhulgas Eestis,» ütles MKM-i avalike suhete osakonna juht Rasmus Ruuda BNS-ile.

Euroopa Komisjon teatas neljapäeval, et kehtestab Gazpromile konkurentsireeglite rikkumise eest Kesk- ja Ida-Euroopas kohustused, kuid jätab ettevõtte trahvimata.

Komisjoni uurimine puudutas konkurentsireeglite rikkumisi Ida- ja Kesk-Euroopas, nimelt leiti, et gaasihiid on rikkunud konkurentsieeskirju, püüdes oma üldstrateegiaga eraldada gaasiturge üksteisest riigiti kaheksas liikmesriigis – Bulgaarias, Eestis, Leedus, Lätis, Poolas, Slovakkias, Tšehhi Vabariigis ja Ungaris. See strateegia võimaldas Gazpromil nõuda kõrgemat gaasihinda viies liikmesriigis, Bulgaarias, Eestis, Leedus, Lätis ja Poolas.

Komisjoni otsuse kohaselt peab firma kõrvaldama piirangud gaasi edasimüümisele muudesse riikidesse ning võimaldama gaasitarneid riikidesse, mis on võrkudevahelise ühenduse puudumise tõttu muudest liikmesriikidest endiselt eraldatud, nimelt Baltimaad ja Bulgaaria. Samuti peab gaasihiid tagama, et gaasihinnad kajastavad hindu Lääne-Euroopa gaasiturul ning mitte kuritarvitama oma turupositsiooni.

Kui Gazprom mõnda neist kohustustest ei täida, siis võib Komisjon määrata trahvi, mis moodustab kuni 10 protsenti selle aastakäibest kogu maailmas, ilma et peaks tõendama EL-i konkurentsieeskirjade rikkumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles