Tundmatu ettevõtja kavandab Ida-Virumaale oma põlevkiviõlitehast

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põlevkivitööstus
Põlevkivitööstus Foto: Eero Vabamägi

Poolteist aastat tagasi asutatud OÜ OSO Factory kavandab Jõhvi ja Kohtla-Järve piirile põlevkiviõlitehast, mis kuni kümne aastaga kasutaks ära aherainest toodetava killustiku kõrvalproduktina tekkiva peenpõlevkivi.  

OÜ OSO Factory andis oma plaanidest keskkonnaametile teada tänavu varakevadel, taotledes plaanitavale tehasele jutti nii õhusaaste- kui jäätmeluba, vahendab Põhjarannik.

Arendaja tellimusel OÜs Alkranel valminud kavandatava tegevuse keskkonnamõju eelhinnangust selgub, et Jõhvi vallas Kose külas asuval Killustiku kinnistul ja Kohtla-Järve Ahtme linnaosas asuval kinnistul Ritsika väikekoht 3 on kavas hakata tootma põlevkiviõli.

Õlitootmise tooraine saadakse kohapealt − OÜ Dream Hills Corporation toodetud OÜ Ahtme Killustik tegevuse käigus ülejäävatest põlevkivisõelmetest. Arendaja nimetab oma tegevust põlevkivi väärtusahela pikendamiseks.

Nädal tagasi kohtus arendaja esindaja − nii OSO Factory, Dream Hills Company kui Ahtme Killustiku juhatuse liige Keith-Neal Saluveer Jõhvis Kohtla-Järve linna ja Jõhvi valla ning keskkonnaametkondade spetsialistidega. 

«Muidugi on meil kahtlused ja hirmud, paberil tundub kõik liiga ilus,» ütles Kohtla-Järve linnavalitsuse keskkonnaspetsialist Kersti Juuse. Jõhvi abivallavanem Aivo Tamm lisas, et kuna kohtumisel õieti midagi ei selgunud, ei oska ta tehaseplaani kohta esialgu ka midagi arvata.

Keskkonnaameti esindajad märkisid kohtumise lõpus, et enamik küsimusi jäi vastuseta. Seoses arendaja plaaniga tekkinud ohtlikud jäätmed nende käitlemise luba omavatele ettevõtetele üle anda juhtis amet tähelepanu tõsiasjale, et kompleksloa järgi pole ei VKG Oilil ega Enefit Energiatootmisel õigust teistelt isikutelt jäätmeid vastu võtta.

Loe lähemalt Põhjarannikust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles