Eesti mehed satuvad Suurbritannias orjusse (1)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ka Eesti ehitusplatsidel leidub näiteid, kuidas Ukraina töötajatele makstakse olematut palka või petetakse neid palga tasumisega.
Ka Eesti ehitusplatsidel leidub näiteid, kuidas Ukraina töötajatele makstakse olematut palka või petetakse neid palga tasumisega. Foto: Mihkel Maripuu

Briti politsei andis eile teada, et nende nädalane operatsioon, mille käigus päästeti kümneid nüüdisaegses orjuses töötama sunnitud inimesi Suurbritannia ettevõtetest. Ohvrite seas on Ida-Euroopa, mh ka Eesti päritolu mehi.

Üleriigilise orjatöö-vastase politseioperatsiooni käigus tuvastati terve rida uusi juhtumeid, kus inimesed, kes on Suurbritanniasse tööle läinud, on sunnitud orjatööle, vahendab Reuters. Operatsiooni käigus tuvastati 50 sunnitud tööd tegevat inimest ning arreteeriti kümme selle eest vastutajat, andis politsei teada.

«Nädalase operatsiooni eesmärk oli lõhkuda ja avastada kriminaalseid võrgustikke, mis mingil moel tööjõudu kuritarvitavad,» ütles riikliku kriminaalameti asejuht Roy McComb. Riiklik kriminaalamet sai mullu 5145 sunnitud tööle viitavat avaldust. See on oluliselt rohkem kui 2016. aastal, kui avalduste arv oli 3804.

Kuskil kolmandik nüüdisaegses orjuses töötavad inimesed teevad sunnitud tööd. Peamised ohvrid on Ida-Euroopa päritolu mehed, kes tulevad nii Bulgaariast, Tšehhist, Eestist, Poolast, Rumeeniast kui Slovakkiast. 

Briti valitsuse hinnangul töötab vähemalt 13 000 inimest Suurbritannias mingil moel kaasaegses orjuses. Siia alla on arvestatud nii sunnitud töö, seksuaalne ekspluateerimine kui orjus kodumajapidamistes. Politsei hinnangul võib number olla aga märka suurem, küündides kümnetesse tuhandetesse.

Suurbritanniat peetakse maailmas üheks peamiseks tänapäeva orjatööd kasutavaks riigiks. Riik võttis 2015. aastal vastu ka seaduse, mille eesmärgiks oli võidelda inimkaubitsemisega ning sundida ettevõtteid omama ülevaadet ka oma varustajate ja alltöö tegijate töötingimustest.

Nüüdisaegse orjuse all peetakse silmas olukordi, kus ärakasutatav inimene ei saa lahkuda ähvarduste, vägivalla, sunni, võimu kuritarvitamise või petmise tõttu. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles