Semiootik annab nõu: kuidas teha igavast reklaamist huvitav?

Heelia Sillamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reklaam.
Reklaam. Foto: akg-images / akg-images

Semiootik Tiit Kuuskmäe sõnul on igav reklaam nagu vaimuvaesus – keegi ei taha, et see käiks tema toote või teenuse pihta, teisalt pole ka neid, kes sooviksid igavaid reklaame näha, kuid ometi võib igavusest teha ka põneva teema.

«Kuidas igavast teemast teha põnev, näitas paar-kolm aastat tagasi kaameratootja Leica, kes pealkirjastas oma 45-minutilise reklaamvideo küsimusega: «Kas see on kõigi aegade igavaim reklaam?»,» sõnas Kuuskmäe ERR-ile, selgitades, kuidas Leica reklaamis näidatakse käsitöölist, kes neljakümne minuti jooksul ei tee muud, kui poleerib liivapaberiga Leica T mudeli korpust ning millegi pärast leidsid enamik Vimeo kommentaatoritest, et tegemist on väga hea reklaamiga. 

Põnevate reklaamide loomise tehnikatest tõi Kuuskmäe näitena veel reklaamiuurijate Marc Andrews, Matthijs van Leeuwen ja Rick van Baareni sõnapaari: «sega ja valitse» (disrupt and reframe - ing.k), mis seisneb harjumuspäraste arusaamade ja hoiakute segipaiskamises (millega saavutatakse tähelepanu) ning sellele järgnevalt informatsiooni uude mõistelisse raami asetamises (sõnumi edastamine).

Hoolimata sellest, et põnevad reklaamid töötavad tihtipeale paremini kui igavad reklaamid, võivad need semiootiku sõnul pahuksisse minna seaduste või subkultuursete hoiakutega. Nii tõi ta näiteks rõivatootja United Colors of Benetton vihkamisvastast reklaamikampaaniat «Unhate», mis tekitas inimestes segaseid tundeid, sest reklaamid kujutasid tervet hulka erinevaid poliitikuid, usu- ja avaliku elu tegelasi, kes suudlesid teineteist suule.

Loe lähemalt ERR-i uudisteportaalist

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles