Tallink läheb Helsingi börsile

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinki laev Megastar.
Tallinki laev Megastar. Foto: Tallink/Andres Raudjalg
  • Detailid selguvad lähikuudel
  • Soome turg on laevafirmale üks olulisemaid
  • Topeltnoteerimisi on Balti ettevõtete puhul mitmeid

Laevafirma Tallink Grupp alustab ettevalmistustega, et noteerida ettevõtte aktsiad tänavu sügisel ka Helsingi börsil.

Tallinki nõukogu võttis otsuse vastu sel nädalal toimunud koosolekul kontserni juhatuse ettepanekul. Eeldatav noteerimise aeg selgub edaspidiste ettevalmistuste käigus, noteerimine leiab eelduslikult aset varasügisel.

Tallinki teatel ei emiteerita Helsingi börsil noteerimiseks uusi aktsiaid, kuidas aga tehniliselt sinna minnakse, selgub läbirääkimiste käigus järgmiste kuude jooksul.

Tallink Grupi värske juhatuse esimees Paavo Nõgene ütles pressiteates, et teisene noteerimine muudab Tallinki aktsiad investoritele senisest laiemalt kättesaadavaks ning Helsingi börs on selleks loomulik valik, kuna Soome turg on üks laevafirma olulisematest koduturgudest.

Tallink Grupi aktsiad jäävad endiselt noteerituks ka Nasdaq Tallinna väärtpaberibörsil, kuhu ettevõte läks 2005. aasta detsembris.

«Aktsiate noteerimisega Helsingi börsil loome investoritele täiendavad võimalused Tallink Grupi aktsiatega tehingute tegemiseks ning pakume soomlastele taas võimalust kergemini panustada ajaloolise kaubamärgi Silja Line’i ning terve Tallink Grupi tegevusse,» lisas ta.

Tallink Grupi aktsiad jäävad endiselt noteerituks ka Nasdaq Tallinna väärtpaberibörsil, kuhu ettevõte läks 2005. aasta detsembris.

Parem ligipääs uutele investoritele

Swedbanki Balti aktsiate vahenduse üksuse juht Andres Suimets ütles, et näiteid topeltnoteerimise kohta on Balti ettevõtete puhul erinevaid.

«Üldiselt otsus noteerida aktsiaid kindlal börsil on otseses sõltuvuses sellega, mis riigis ettevõte tegutseb, milline on tuumikinvestorite geograafiline jaotus ning mis on nende investorite eelistused. Kaudne põhjus võiks olla ka oma kaubamärgi täiendav tutvustamine,» selgitas ta.

Suimetsa sõnul ei ole rahvusvahelistel investoritel kuigi keeruline saada ligipääs Tallinna või teistele Nasdaqi Balti börsidele. Samas eelistavad näiteks Poola investorid investeerida peamiselt ettevõtetesse, mis kauplevad Varssavi börsil ja Poola zlotis. «Nii on meil näiteid Olympicu ja Silvano topeltnoteerimisest Varssavi börsil, nende puhul on likviidsus siiski pigem jäänud Tallinnasse,» lisas ta.

Suimetsa sõnul võimaldab topeltnoteerimine emitendil jõuda paremini teatud investoriteni. «Kas selleks on kohalik jaeinvestor või institutsionaalne investor, kellel on kindel eelistus börside osas, kus ta kaupleb, ja see võib suurendada investorbaasi ja likviidsust,» rääkis ta.

«Negatiivne võib siiski olla kauplemisaktiivsuse jagunemine kahe erineva börsi vahel. Siin on pankadel turutegijatena oluline roll likviidsuse peegeldamiseks mõlema börsi vahel,» nentis börsispetsialist.

Üle lahe teada-tuntud tegija

Tallinna börsi juht Kaarel Ots ütles, et rusikareeglina on topeltnoteerimise vastu huvi ettevõtetel, kes on tuntud ka sel teisel turul, kus ettevõtte noteerimist taotletakse, või siis on ettevõttel ambitsioon seda turgu vallutada ja oma tuntust seal börsinoteeringu läbi tõsta.

«Võttes arvesse, et Tallinki jaoks on Soome sisuliselt teine koduturg – nad on seal tuntud ettevõte, kelle teenuseid paljud soomlased on kasutanud ja kasutavad –, siis on igati tervitatav, et nad plaanivad pakkuda Soome investorile lihtsamat ja ligipääsetavamat võimalust Tallinki aktsiatega kauplemiseks,» toonitas ta.

Tallink on juhtivaid reisijate- ja kaubaveoteenuse pakkujaid Läänemere põhjapoolsemal alal. Ettevõttele kuulub 14 laeva ning firma sõidab Tallinki ja Silja Line’i kaubamärkide all seitsmel eri laevaliinil.

AS Tallink Grupp annab tööd enam kui 7000 inimesele Eestis, Soomes, Rootsis, Lätis, Venemaal ja Saksamaal. 2017. aastal teenindas Tallink Grupp 9,8 miljonit reisijat ja vedas ligikaudu 365 000 kaubaveoühikut kaupa.

Topeltnoteerimine pole meile võõras

Mitmel börsil topeltnoteerimine pole ka meie börsiettevõtetele võõras ja esimese börsibuumi ajal kaubeldi mitme börsiettevõtte aktsiaga nii Helsingi kui ka Saksamaa börsidel. Juba mõni kuud pärast Tallinna börsi algust 1996. aasta novembris noteeriti Hansapanga (nüüdne Swedbank) aktsiad ka Frankfurdi börsi vabaturul, kusjuures tegemist oli börsi algatusega ning pank ise sai sellest teada alles hiljem.

Hiljem noteeriti Hansapanga aktsiad ka Müncheni börsil ja samadel börsidel kaubeldi ka Eesti Ühispanga (praegu SEB) aktsiatega. Frankfurdi börsil kaubeldi 1990. aastate lõpul ja selle sajandi esimesel kümnendil Norma ja Merko Ehituse aktsiatega.

2005. aastal sai Saksamaa kolmel börsil lisaks eelnimetatutele kaubelda veel Tallinna Vee ja Eesti Telekomi aktsiatega.

Eesti Telekomi aktsiatega kaubeldi neljal Saksamaa börsil, ja mis kõige olulisem, ka Londoni börsil.

Välisbörsidel on mitmed meie ettevõtete väärtpaberid ja noteeritud ka praegu. Kasiinokompanii Olympic EG aktsiad olid mõnda ega noteeritud lisaks Tallinnale Varssavi börsil (sealne noteerimine lõpetati eelmisel aastal). Naistepesu tootja Silvano FG aktsiad on noteeritud ka Varssavi börsil.

Lisaks Tallinnale on Stockholmi börsil noteeritud kinnisvarafondi Baltic Horizon Fundi osakud ning Tallinki võlakirjad on noteeritud Oslo börsil.

PM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles