Luminori peaökonomist: suviselt kuum ärikliima jätkub

Heelia Sillamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Luminor Eesti peaökonomist Tõnu Palm.
Luminor Eesti peaökonomist Tõnu Palm. Foto: Luminor

Luminor Eesti peaökonomisti Tõnu Palmi sõnul on tänavu Euroopa ettevõtjate jaoks tegemist jätkuvalt suviselt kuuma ärikliimaga, mille puhul kujuneb väljakutseks mitte niivõrd tellimuste vähesus, vaid kasvav tööjõu puudus. 

IMF värske majandusprognoos (aprill WEO) jättis maailma majanduskasvu 3,9 protsendilise kasvuprognoosi paika, kuid tõstis 0,2 protsendipunkti võrra USA ja Euroala käesoleva aasta kasvuväljavaadet vastavalt 2,9 protsenti ja 2,4 protsendini aastatagusega võrreldes.

«Kui USA puhul on positiivne mõju seotud ennekõike maksumuudatustega, siis euroala tugevat kasvu veab jõulisem sisenõudlus koos tööturu märkimisväärse paranemisega,» kommenteeris Palm, kelle sõnul on geopoliitiliste pingete taustal arenenud riikides tegemist väga tugeva ja pikemaajalist kestlikku kasvutempot ületava majandusarenguga, mis mõjutab positiivselt avatud majandusega riikide nagu Eesti kasvuväljavaadet.

«Sarnaselt nägime Luminori kevadprognoosis käesolevaks aastaks Eestis veel tugevat 3,5 protsendilist kasvu, mille puhul kasvuriskid on üles seoses investeeringute elavnemisega (sealhulgas aktiivne ehitus- ja kinnisvaraturg),» lausus ökonomist. 

Eesolevatel aastatel on Palmi sõnul oodata aga Euroalas, sealhulgas ka Eestis, juba mõõdukamaid kasvutemposid, mis peegeldavad majanduste jõudmist küpsemasse kasvufaasi, mille puhul saavad Euroopa majandused vähem tuge hõive kasvust ja esialgsest investeeringute elavnemisest.

«Kokkuvõttes on tänavu Euroopa ettevõtjate jaoks tegemist jätkuvalt suviselt kuuma ärikliimaga, mille puhul kujuneb väljakutseks mitte niivõrd tellimuste vähesus, vaid kasvav tööjõu puudus. Näiteks globaalse majanduse heast käekäigust võitev Euroopa tippeksportööri Saksamaa tööpuuduse määr püstitab uusi rekordmadalaid tasemeid! Tööpuuduse määr Saksamaal on langenud eelmise majandusbuumi tasemest koguni kaks protsendipunkti madalamale ja seda immigratsiooni taustal. Madala tööpuuduse juures kasvab palgasurve ja see toetab omakorda tarbijate kindlustunnet,» selgitas Luminor Eesti peaökonomist. 

Kasvuväljavaade püsib Palmi sõnul Euroalas ja Eestis jätkuvalt hea ning kindlasti tasub tema arvates pikemaajalisi plaane tehes arvestada sellega, et ees ootavad paratamatult veidi küpsemad ja vähem tormaka majandusaktiivsusega aastad.

«Ka globaalsetel finantsturgudel on näha täna märke küpsemast arengufaasist, millega tavaliselt kaasneb  intressitõus ja mõõdukam aktsiahindade kasvutempo. Näiteks USA riigivõlakirjade intresside tootlus läheneb keskpanga eesootavate intressitõusude najal 3,5 protsendile,» lausus ökonomist, lisades, et Euroopa majanduse kasvufaas on USAst maas ning seega seisab mõõdukas intressitõus Euroopas alles ees. «Soodne intressitase soosib jätkuvalt investeeringuid,» sõnas Palm.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles