Euroopa Liit alustab Austraalia ja Uus-Meremaaga kaubandusläbirääkimisi

Heelia Sillamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Austraalia lipp.
Austraalia lipp. Foto: Michel Spingler / AP

Euroopa Liidu kaubandusministrid andsid teisipäeval Euroopa Komisjonile mandaadi alustada kaubandusläbirääkimisi Austraalia ja Uus-Meremaaga.

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo sõnul on juba täna kaubavahetus Austraaliaga märkimisväärne ja kindlasti on vabakaubanduslepingul kaubavahetusele positiivne mõju. «Mõlemad riigid on aga juba praegu Eesti aktiivsed partnerid IKT-valdkonnas ning vabakaubandusleping avaks uusi võimalusi ka Eesti IT-ettevõtetele,» ütles Palo. «Lepingu jõustumisel saaks Eesti ettevõtted Austraalias ja Uus-Meremaal konkureerida samadel tingimustel muude seal tegutsevate ettevõtetega,» lisas minister.

Mullu oli Eesti kaubavahetuskäive Austraaliaga üle 56 miljoni euro, millega Austraalia oli Eestile 38. kaubanduspartner 0,2 protsendiga kogu kaubavahetusest. Eesti ja Uus-Meremaa kaubavahetus on seni olnud väiksem, 2017. aastal oli kaubavahetuskäive seitse miljonit eurot ning Uus-Meremaa oli Eesti 71. kaubanduspartner.

Lisaks vahetasid kaubandusministrid arvamusi Euroopa Liidu ja Jaapani majanduskoostöö lepingu, Euroopa Liidu ja Singapuri vabakaubanduslepingu ning Euroopa Liidu ja Singapuri vahelise investeeringute kaitse lepingu teemadel.

Pärastlõunal arutavad kaubandusministrid Euroopa Liidu ja USA kaubandussuhteid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles