Otsus kindel: Elektrilevi hakkab looma internetivõrku (2)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektrilevi
Elektrilevi Foto: Elektrilevi

Riigiettevõtte Eesti Energia tütarfirma Elektrilevi on langetanud otsuse hakata rajama elektrivõrgu kõrvale internetivõrku  ning nüüdsest on inimestel võimalik asuda esitama ettevõttele sooviavaldusi.

Elektrilevi sideteenuste juht Oliver Ruus ütles Postimehele, et investeeringumahtusid järgnevaks viieks aastaks on veel vara täpsustada – need saavad selgemaks pärast sooviavalduste kogumist ja sellele järgnenud analüüsi.

«Meil on teada hinnanguline investeeringumaht, aga kontrollime selle paikapidavust vastavalt sooviavaldustele. Seepärast on ka vara enne tulemuste analüüsi rääkida investeeringu suurusest,» märkis Ruus.

Sooviavaldusi kiire interneti võrguga liitumiseks saavad esitada kõik inimesed üle Eesti ning selleks ei pea olema Elektrilevi klient. Avaldusi kogutakse veebilehe teel.

«Tahame järgmisel aastal alustada avatud kiire interneti võrgu rajamist ja selleks on meil vaja eelnevalt võimalikult täpset infot, millistes kohtades Eestis on kiire interneti vajadus,« ütles Elektrilevi juhatuse liige Taavo Randna.

Ta lisas, et kogutud info analüüsil selgub täpsemalt, millises ulatuses ja kuhu Elektrilevi hakkab võrku rajama.

Sooviavaldusi kogutakse 2018. aasta augusti lõpuni. Alates sügisest hakatakse välja töötama täpsemat üle-eestilist investeeringute ajaplaani

Elektrilevi poolt rajatav kiire interneti võrk on avatud kõigile sideteenuste pakkujatele. See tähendab, et internetiteenust saavad võrgu kaudu pakkuda kõik operaatorid. Elektrilevi ise internetiteenuseid müüma ei hakka.

Elektrilevi proovib 2018. aastal avatud kiire interneti võrgu rajamist mitme katseprojekti raames. Praegu käivad avatud sidevõrgu rajamise tööd koos elektrivõrgu hooldustöödega Tallinnas, Veskimetsa piirkonnas, kus leping internetiteenuse pakkumiseks on sõlmitud nelja sideoperaatoriga.

Üle-eestilise võrgu ehitamisega loodetakse algust teha juba 2019. aastal.

«Rajame kiire interneti võrgu elektriliinidele. Tänu kahe taristu ühistöödele säästame raha ja suudame kiire interneti võrgu valmis ehitada võimalikult kiiresti,» lisas Randna.

 Elektrilevi haldab ligikaudu 60 000 kilomeetrit elektriliine ja 24 000 alajaama.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium on ette valmistamas toetusmeedet, et jagada kiire interneti võrgu rajamist 20 miljoni euroga. Elektrilevi on seni ainus, kes on avalikult sellele summale kandideerimisest teada andnud.

Möödunud aastal kogusid elanikelt internetiga liitumise sooviavaldusi ka kohalike omavalitsuste liidud, kuid need projektid lõpetati riigi toetuse kadumise järel.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles