Swedbank: järgmine majanduskriis on Baltimaadele vähem valuline (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Swedbanki Läti peaökonomist Mārtiņš Kazāks.
Swedbanki Läti peaökonomist Mārtiņš Kazāks. Foto: Ieva Makare / LETA

Swedbanki Läti peaökonomisti Mārtiņš Kazāksi sõnul on Baltimaad majanduslikele šokkidele vastupidavamad kui kümme aastat tagasi ning seetõttu pole järgmine majanduskriis neile nii valuline kui eelmine. 

«Baltikumis on täna palju vähem krediidi laienemist, mis tähendab, et võrreldes majanduskriisiga kümme aastat tagasi, ei ole mulle,» ütles Kazāks esmaspäeval Vilniuses toimunud Swedbanki majandusfoorumil.

«Kui järgmine kriis tuleb, on mullid palju väiksemad, tasakaalustamatust on vähem ja langus on palju väiksem. Majapidamised laenavad vähem ja võlatase on madalam. Järgmine kriis ei tule nii valuline,» sõnas ta.

Kazāks märkis, et hoolimata majanduskasvu aeglustumisest on Baltikumis äriusaldus kõrge. «Optimism on teenuste sektoris väga kõrge. Tööstus ja majapidamised on optimistlikud, nad investeerivad ja kulutavad rohkem,» lausus ökonomist, märkides, et tulenevalt maailmamajanduse headest oludest on jõuliselt kasvamas ka eksport ning tööjõuturg on heas olukorras.

Swedbank langetas märtsis Läti majanduskasvu prognoosi käesolevaks aastaks 1,2 protsendipunkti võrra kolmele protsendile. Eesti ja Leedu prognoos jäeti muutmata vastavalt 3,9 ja 3,2 protsendile.

2019. aastaks prognoosib pank Eesti majanduskasvuks kolm protsenti, Läti omaks 3,2 protsenti ja Leedu omaks 2,5 protsenti.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles