Ekspert: Valgevene majandus liigub katastroofi poole

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgevene.
Valgevene. Foto: SCANPIX

Valgevene majandus liigub katastroofi poole, mida võib aidata vältida vaid kiire erastamine, arvab Vene panga VTB ökonomist Aleksei Moiseev.


1991. aasta stiilis kokkuvarisemine on Moiseevi sõnul peaaegu vältimatu. 1991. aastal Valgevene majandus sisuliselt kukkus kokku, kuna Nõukogude Liidu lagunemisel kadusid riigi eksporditurud. «Kiire erastamine on ainus viis, mis võib aidata vältida täielikku katastroofi,» vahendab Bloomberg ökonomisti sõnu.

«Hüperinflatsioon, massiline töötus ja alahõivatus ja tootmise sulgemine,» kirjeldas Moiseev, mis hakkab Valgevenes juhtuma, kui kiiret erastamist ei tule. Valgevene rubla aga odavneb tema hinnangul veel ligi poole võrra, nii et üks dollar hakkab olema väärt umbes 10 000 rubla.

Vääringu devalveerimine Moiseevi arvates vaid halvendab Valgevene olukorda. «Peamine probleem on, et majandus toodab kaupu, mis koosnevad vähe muust kui imporditud varuosade kombinatsioonist,» põhjendas ökonomist.

Nii IMF kui EBRD on süüdistanud Valgevene presidenti Aleksandr Lukašenkat eelmise aasta valimiste eel liiga suurte kulutuste tegemises. IMFi andmetel tõusid Valgevene avalikus sektoris palgad mullu ligi 50 protsenti ning laenamine kasvas 38 protsenti.

Nüüd on ka paljude valgevenelaste mõõt täis saanud. Eile öösel avaldasid ligi 50 inimest hinnatõusu vastu meelt ühe Minski kaubanduskeskuse parklas. «Ma ei suuda ilma roppusi kasutamata kirjeldada, mida ma tunnen,» ütles protestil osalenud 32-aastane Sergei. «See on kõik meie valitsuse süü. Kogu maailm ütleb neile, et mehed, teil on majanduslikud probleemid, te peaks midagi ette võtma ja kõik, mida nad tegid, oli üha uute laenud juurde võtmise najal elamine.»

Inimeste pahameel on mõistetav, sest pärast devalveerimist alanes keskmine palk Valgevenes ametliku vahetuskursiga USA dollaritesse konverteerituna 36 protsenti - 507 dollarilt 325 dollarini (231 euroni). 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles