Oleg Ossinovski tõstaks kõvasti rongide ja autode piirkiirust (6)

Ainar Ruussaar
, Erikorrespondent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oleg Ossinovski.
Oleg Ossinovski. Foto: Liis Treimann

Enam kui 15 riigis ärimehena tegutsev Oleg Ossinovski soovitas mõelda reisirongide ja headel maanteedel ka autode piirkiiruse tõstmisele ning leidis, et Rail Baltic on iseenesest hea, kuid ajale jalgu jäänud projekt.

Ossinovski sõnul on tal Euroopa Liidu toel rajatava Rail Balticu raudteeühenduse kohta etteheiteid, kuna see ei ole tema sõnul praegu kavandatavast projektist piisavalt ajakohane. «Me ei projekteeri tänapäevast raudteed, vaid eilse päeva raudteed. Me projekteerime isegi üleeilset päeva,» ütles Ossinovski Postimehele antud intervjuus. 

Ossinovski sõnul arendasid reisirongid Prantsusmaa raudteedel 380-kilomeetrist tunnikiirust juba 1983. aastal. «Aga meie kavandame aastaks 2025 raudteed, kus rongide keskmine kiirus on 240 kilomeetrit tunnis. 400-kilomeetrine tunnikiirus on rongi jaoks täiesti normaalne!» rääkis ettevõtja. «Mis vahe seal on, kas sõita Tallinnast Tartusse poole tunni või tunniga? Lisaks on reisijaid vähevõitu. Aga sõita rongiga Tallinnast Riiga tunni või pooleteise tunniga, on juba hoopis teine asi,» lisas Ossinovski.

Ta nimetas sarnaseks «absurdsuseks» seda, et kalli raha eest korda tehtud maanteedel on kehtestatud autode piirkiiruseks 90 kilomeetrit tunnis. «90 kilomeetrit tunnis saab sõita ka metsas puude vahel kruusateel. Kui me investeerime uutesse teedesse, siis tõstame piirkiiruse kasvõi 150 peale,» rääkis Ossinovski.

Ettevõtja sõnul usub ta Rail Balticu tulevikku juhul, kui ehitatakse kiire võimekusega raudtee ning inimesed eelistavad pikemaid vahemaid läbides reisironge autodele. «Tallinnast Berliini me muidugi sõitma ei hakka. Varssavisse ka mitte, lennukiga saab kiiremini. Aga Riiga me sõidame. Ja Riia elanikud sõidavad Vilniusesse. Ja Vilniuse elanikud Varssavisse. See on normaalne loogika. Ja lisaks inimestele liiguvad kindlasti seda raudteed mööda ka kaubad,» märkis Ossinovski.

Oleg Ossinovski on Eesti suurettevõtja, kes tegeleb peamiselt transiidiga, ta on firmade Spacecom ja Skinest Grupp omanik. Ossinovski on investeerinud paljudesse välisriikidesse, sealhulgas Gruusia pealinna Thbilisi kinnisvaraarendusse.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles