Tuletame meelde: mis asjaoludel sai Joona Saluveer riikliku postifirma juhiks? (5)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vasakult: infotehnoloogia- ja ettevõtlusminister Urve Palo ja endine Eesti Posti juht Aavo Kärmas
Vasakult: infotehnoloogia- ja ettevõtlusminister Urve Palo ja endine Eesti Posti juht Aavo Kärmas Foto: Fotokollaaž/Postimees

Täna andis riikliku postifirma Omniva nõukogu teada, et on napilt aasta pärast ametisse nimetamist otsustanud lõpetada töösuhte ettevõtte juhi Joona Saluveeriga. Postimees meenutab, mis asjaoludel Saluveer eelmisel aastal ettevõtte pikaajalise juhi Aavo Kärmase välja vahetas.

Mullu 16. veebruaril määras Eesti Posti nõukogu määras uueks juhatuse esimeheks Joona Saluveeri. Ettevõtte uus juht valiti välja 14 kandidaadi seast ning temaga sõlmiti viieaastane leping. Saluveer töötas 2012. aastast Omniva Läti äriüksuse juhina.

Kuigi kohale kandideeris ka tolleks hetkeks kümme aastat ettevõtet juhtinud Aavo Kärmas, tema lepingut ei uuendatud. Kuigi Kärmase leping pidi ametlikult lõppema 30. aprillil, otsustas ta pärast uue juhi teatavaks tegemist kuu aega varem ametist lahkuda. 

Tippjuhi lahkumist nõudis minister

Kuigi Kärmas ise jäi mullu märtsis oma lahkumise tagamaadest rääkides taktitundeliseks, ütles toona pikalt ettevõtte nõukogu juhtinud Meelis Atonen, et tippjuhi lahkumise taga oli sotsiaaldemokraadist ettevõtlus- ja infotehnoloogiaministri Urve Palo kapriis.

Postimees avaldab fragmendi 3. märtsil 2017 avaldatud loost.

«Eelmise aasta novembris tollane nõukogu – mis suures plaanis on samad inimesed, kes tänagi –, olles väga rahul Aavo Kärmase tööga, kinnitas tema jätkamise järgmiseks perioodiks,» rääkis 2014. aasta keskpaigani Eesti Posti nõukogusse kuulunud ja seda ka pikalt juhtinud reformierakondlasest ettevõtja Meelis Atonen 2017. aasta märtsi alguses.

«See ei meeldinud proua ministrile ja seepeale ta sundis, et tuleb konkurss teha.» Atoneni sõnul ei olnud nõukogu liikmetel kuni Palo sekkumiseni Kärmasele mitte mingisuguseid etteheiteid.

Küsimuse peale, mis olid peamised põhjused, mis tingisid Eesti Posti senise juhi väljavahetamise, vastas Palo, et teda paneb see küsimus imestama.

«Arvasin, et ka ajakirjanikud pooldavad riigiettevõtete avatud juhtimist. Viimane eeldab loomulikult, et ettevõtete juhid leitakse avaliku konkursi korras. See on põhimõte, millest ma ei kavatse loobuda. Nii lihtne see ongi,» märkis mullu novembris ametisse asunud minister.

Palo lisas, et ilma avaliku konkursita ei ole võimalik ette teada, kas või kes on ametikohast huvitatud. «Mina toetan Eesti Posti nõukogu tehtud otsust igati,» lausus ta.

Loe edasi siit.

Kuigi mullu märtsis ütles Aavo Kärmas intervjuus Postimehele, et plaanib võtta pikema puhkuse – sealhulgas teha teoks oma unistuste reisi Austraaliasse ja Uus-Meremaale –, andis Eesti Energia eelmise aasta juulis teada, et Kärmasest saab ettevõtte taastuvenergia tütarfirma Enefit Greeni uus juht.

Tegemist on ettevõttega, mille 49-protsendilise osaluse on valitsus otsustanud börsile viia. Seni on seda takistanud Tootsi tuulepargi kohtuvaidlus, kuid see võib õige pea muutuda, kui Eesti Energia omandab Eesti suurima tuuleenergia tootja Nelja Energia. Sellest tehingust kirjutas Postimees eelmise nädala reedel.

Börsile tahtis Aavo Kärmas Eesti Posti juhtides viia ka riikliku postifirma. Tänane infotehnoloogia- ja ettevõtlus Urve Palo on seni üsna selgelt öelnud, et tema seda ideed ei toeta.

«Eesti Posti erastamise tulemusena hakkaksime eraettevõttele selle teenuse osutamise eest maksma, mis tähendaks riigieelarvele iga-aastast püsikulu ja pidevat survet hinnatõusule. Täna on aga vastupidi: Eesti Post toodab riigile dividende,» põhjendas ta mullu märtsis.

Loe lähemalt: 

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles