Ameerika sanktsioonid toovad Venemaale uue languse (48)

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siber, Omsk.
Siber, Omsk. Foto: Dmitry Feoktistov/TASS/Scanpix

Ameerika Ühendriikide majandussanktsioonide karmistamine tänavu kevadel kärbib agressiivse välispoliitika tõttu lääneriikide surve alla sattunud Venemaa tänavust majanduskasvu silmaga nähtavalt, kirjutas Lenta.

Morgan Stanley alandas Venemaa majanduskasvu prognoosi varasemalt 2,3 protsendilt 1,8 protsendini. Tegemist on juba kolmanda kommertspangaga, mis tänu majandussanktsioonide mõjule sellel nädalal Venemaa majanduse väljavaadetele pessimistliku hinnangu andis. Isegi viimasel ajal toimunud nafta hinna järsk tõus ei suuda sanktsioonide negatiivset mõju tasandada.

Väljaande hinnangul kannatasid sanktsioonidest esmalt oligarhid, kuid nüüd on asjad läinud nii halvaks, et mõju ulatub tavakodanikeni, kirjutas Lenta. Presidendivalimistele eelnenud riigitöötajate palkade märkimisväärne tõstmine,  mis suurendades nii siseriiklikku jaekaubanduse kuid ka internetikaubanduse mahtusid, toob kaasa inflatsiooni kiirenemise 4,1 protsendi võrra.

Venemaa valitsuses toimuvad ümberkorraldused näitavad, et reforme ei tasu oodata. Erandiks võib kujuned vaid pensionireform. Venemaa presidendi Vladimir Putini poolt välja kuulutatud uute rahvuslike eesmärkide mõju osutub piiratuks, sest kulutuste suurendamine ühtedes valdkondades toob kaasa kulude kärpe mujal ning samuti maksude suurendamise.

Varem oli Goldman Sachs alandanud Venemaa majanduskasvu prognoosi 2018. aastaks 3,3 protsendilt kahele, investeerimispank Citi aga 2,3 protsendilt kahele.

Majandusarengu ministeerium kavatseb asuda majanduskasvu prognoosi vähendama praeguselt 2,1 protsendilt ennekõike just tänu aasta alguse kehvadele tulemustele.

Ameerika ühendriigid kehtestasid aprilli alguses Venemaa ohjeldamiseks uued sanktsioonid, mida hinnatakse karmimateks alates Ukraina vastase agressiooni algusest 2014. aastal. Kui piirangute alla pandi järjekordne nimekiri oligarhidest, ettevõtetest, ametnikest ja riigifirmade tippjuhtidest, kukkus kokku Venemaa aktsiaturg ja rubla kurss hakkas langema.

Kommentaarid (48)
Copy
Tagasi üles