Hiina tahab osta uskumatu 200 miljardi eest USA kaupu (1)

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Donald Trump ja Xi Jinping kätt surumas. Foto on illustreeriv.
President Donald Trump ja Xi Jinping kätt surumas. Foto on illustreeriv. Foto: DAMIR SAGOLJ/REUTERS

USA ametnike sõnul on Hiina lubanud osta heade suhete märgiks ja kaubandussõja vältimiseks üle 200 miljardi dollari väärtuses USA kaupu, et vähendada kahe riigi vahelist kauplemise ebavõrdust.

Ekspertide sõnul väga raskesti teostatav ettepanek ei ole hetkel tegelikult mitte midagi enamat kui ainult lubadus, sest ühtegi konkreetset kokkulepet pole kaks osapoolt praeguse seisuga sõlminud, kirjutab CNN.

Neljapäeval Valges Majas alanud Hiina-USA kaubanduskohtumise eesmärgiks on uurida võimalusi, kuidas kaks maailma suurima majandusega riiki saaks üksteise huvidest lähtuvalt lõpetada tariifide sõja, mis kahjustab mõlemat. Läbirääkimised jätkuvad ka reedel.

Hiina ostis möödunud aastal 130 miljardi dollari väärtuses USA kaupu ja hetkel pole päris selge, kuidas nad saaks järsku importi 200 miljardi dollari võrra kasvatada. Samuti pole hetkel teada, mida tahaks Hiina selle eest vastu saada.

Mõnede analüütikute hinnangul võib Hiina nõuda piirangute lõpetamist teatud kõrgtehnoloogiate ekspordile, mida USA ei ole siiani soostunud Hiinale julgeolekukaalutlustel andma. USA ei pruugi sellise nõudega aga üldse nõustuda.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles