Venemaa ja Hiina tihendavad majandussidemeid Iraaniga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani lipp.
Iraani lipp. Foto: THOMAS PETER / REUTERS

Venemaa ja Hiina astusid neljapäeval samme oma majandusliku mõju suurendamiseks Iraanis, ajal kui Euroopa jaoks on muutumas keeruliseks vältida USA katseid Iraani majanduslikult isoleerida.

Neljapäeval sõlmis Venemaa juhitud Euraasia Majandusühendus kaubandusleppe Iraaniga ning teatas plaanist arutada vabakaubandusala loomist islamivabariigiga.

Samal ajal teatas Iraani naftaminister, et Hiina riiklik naftafirma CNPC on valmis asendama Prantsuse Totalit gaasiväljadeprojektides, juhul kui Total projektidest sanktsioonide tõttu loobub. Nimelt on Total teatanud, et jätkab investeeringuid vaid juhul kui saab Washingtoni sanktsioonidest erandi.

Hiina välisministeeriumi teatel kavatsetakse Iraaniga tavapärase majanduskoostöö jätkamist Kuivõrd USA sanktsioonid puudutavad dollaritehinguid, avab see Hiinale ka võimaluse suurendada jüääni kasutamist rahvusvahelise kaubanduses.

USA president Donald Trump teatas 8. mail USA lahkumisest tema sõnul «vigasest» rahvusvahelisest tuumaleppest Iraaniga ning kinnitas, et Ühendriigid taaskehtestavad "karmimad võimalikud" majandussanktsioonid islamivabariigi vastu.

Tuumaleppe Iraaniga sõlmisid 2015. aastal Suurbritannia, Hiina, Prantsusmaa, Saksamaa, Venemaa ja USA ja sellega leevendati Iraanile selle tuumaprogrammi eest kehtestatud sanktsioone vastutasuks islamivabariigi tuumaprogrammi piiramise eest.

Prantsuse president Emmanuel Macron ütles, et EL töötab olemasoleva leppe elus hoidmise nimel, et selle liikmesriikide «firmad saaksid jääda» Iraani.

EL-i välispoliitikajuhi Federica Mogherini sõnul püüavad EL-i eksperdid esitada lähinädalal konkreetsed ettepanekud üheksal võtmetähtsusega teemal, mille seas on Iraani võime tagamine müüa nafta- ja gaasitooteid ja säilitada liigipääs rahvusvahelistele finantsturgudele, EL-i ja Iraani majandussuhete säilitamine ning bloki liikmesriikide firmade äritegevuse kaitsmine Iraanis. Samuti uurib ühendus eriotstarbeliste finantsvahendite väljatöötamise võimalikkust äritegevuseks Iraaniga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles