SEB: sularahaautomaadi õhkulaskmine on haruldane, kuid väga tõsine asi

Kristi Malmberg
, majandustoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aravetel lasti eile öösel pangaautomaat õhku.
Aravetel lasti eile öösel pangaautomaat õhku. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

SEB peab Swedbanki sularahaautomaadi õhkulaskmist eile öösel Aravetel haruldaseks juhtumiks, mida aga tuleb võtta väga tõsiselt.

Eile öösel lasti  Järvamaal Aravetel õhku Meie kaupluses asuv Swedbanki  sularahaautomaat, kus oli ca 100 000 eurot. Kuna praegu teada oleva põhjal tundub rünnak olevat detailideni läbi mõeldud, võib kahtlustada, et Eestis on tegutsema asunud sellisele kuriteoliigile keskendunud jõuk. 

Lisaks Swedbankile on üle Eesti väiksemates kohtades mitmeid pangaautomaate ka SEBl. 

SEB Pangakaartide grupi tootejuht Margo Mäits ütles täna Postimehele, et Aravete plahvatuse näol on tegu tõesti üsna haruldase juhtumiga. "Varguse katseks klassifiteeruvaid rünnakukatseid toimub Eestis automaatide vastu üldiselt 1-2 korda aastas. Peaasjalikult katsed ebaõnnestuvad," rääkis Mäits, lisades, et SEB Pank suhtub sellistesse juhtumitesse, isegi kui tegemist ei ole SEB pangaautomaadiga, alati väga tõsiselt. Iga selline juhtum analüüsitakse läbi ning hinnatakse edasisi riske.  

Kirjeldades sularahaautomaatide pommikindlust ütles Mäits, et ATMe on väga erinevaid, aga neid kõiki ühendab suur vastupidavus ükskõik millisele välismõjudele. "Samuti on igal ATMil rida turvanõudeid, mis peavad olema täidetud selle asukohaga, temperatuuriliste režiimide ja teiste tingimustega seoses. Kui kõik tingimused on õigesti täidetud, siis on tegu väga turvalise objektiga," selgitas ta ja lisas, et rünnete õnnestumise tõenäosus on äärmiselt madal.

Sularahaautomaadi enda maksumus sõltub Mäitsi sõnul konkreetsest masinast ja selle funktsioonidest. Näiteks kas tegu on vaid sularaha välja võtmist võimaldava masinaga või masinaga, mis võimaldab sularaha ka deponeerida. Kas automaat on siseruumis või nö. läbi seina. "Uute automaatide hinnad algavad suurusjärgust 10 000 eurot, kuid olenevalt funktsionaalsusest, lisaseadmetest ning turvalahendusest võib lõpphind kujuneda oluliselt kõrgemaks," lausus Mäits.

Mäits kinnitas, et automaadi enda turvalahendused, online ühendus valvekeskustega ning lisaks ka turvaekipaažid peavad tagama selle, et ka väiksemates kohtades asuvad automaadid oleksid kaitstud. 

Swedbanki turvajuht Kalle Laasberg ütles, et sularaha kättesaadavus on oluline ka väiksemates piirkondades ning Aravete automaadi plaanivad nad kindlasti tagasi panna, kuid millal seda teha saab, sõltub sellest, kui kiiresti kahjustatud maja sein korda tehakse. "Turvalisuse tagamine on panga jaoks esmatähtis ülesanne ning täiendame ja kaasajastame oma turvasüsteeme pidevalt," lisas ta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles