Jalaväe lahingumasinaid soovib ümber ehitada neli ettevõtet (1)

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jalaväe lahingumasin CV90.
Jalaväe lahingumasin CV90. Foto: Meelis Meilbaum

Kaitseinvesteeringute keskuse korraldatavale jalaväe lahingumasinate ümberehituse hankele kvalifitseerus neli ettevõtet  - BAE Systems, Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaft, Bristol Trust ning Ühinenud Depoode ja Scania Eesti ühispakkumus.

Hanke raames ehitatakse ümber 31 Norrast ostetud tornita soomustransportööri tankitõrje-, lähimaa õhutõrje-, miinipilduja-, pioneeri-, meditsiini- ja teiste lahingutoetusülesannete täitmiseks. Kuus masinat läbivad põhjaliku hoolduse ning relvastatakse 120-mm miinipildujatega, teatas kaitseinvesteeringute keskus.

Lisaks sellele sõlmib keskus raamlepingu soomukite hoolduseks ja remondiks ning varuosade tarneteks paigaldatavatele  seadmetele ja süsteemidele kuni seitsmeks aastaks. Kogu projekti eeldatava maksumus on 30 miljonit eurot.

«Eesti ostis tornita soomukid sõbrahinna ehk 635 000 euro eest, mis on kordi soodsam nende turuväärtusest. Kavandatav ümberehituse tulemusel saab kaitseväe oma vajadustele täpselt vastavad soomukid, mis on teenistuses järgnevad paarkümmend aastat,» ütles kaitseinvesteeringute keskuse hangete osakonna juhataja Priit Soosaar pressiteates.

Kaitseministeerium ostis möödunud aastal Norrast 37 tornita jalaväe lahingumasinat CV-90, et need Eesti kaitseväe vajaduste kohaselt ümber ehitada. Pärast ümberehitust antakse soomukid Scoutspataljoni käsutusse, kus hakkavad täitma lahingutoetuse ülesandeid.

«Koos Hollandist soetatud CV9035 lahingumasinatega moodustavad nad arvestatava soomusüksuse,» ütles Soosaar lisades, et uutel soomustransportööridel võrreldes praegu kasutusel olevate Sisudega paremad kaitseomadused, samuti liikuvus ja maastikuläbivus.

Kaitseinvesteeringute keskus kuulutas välja hanke soomukite ümberehituse remondiks augusti lõpus. Hankele esitas dokumendid 5 ettevõtet, neist lõplikult kvalifitseerus neli. Pakkumuste tähtaeg konkreetsete ümberehitustööde tegemiseks on 28. august, lepingu sõlmimiseni on kavas jõuda selle aasta lõpuks.

Soomukite ümberehitus on üks mahukamaid kaitsealaseid hankeprojekte automaattulirelvade, liikursuurtükkide ja laskemoonahangete kõrval.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles