Jaapan plaanib kehtestada USA importkaupadele tariifid

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaubasadam Tokyos.
Kaubasadam Tokyos. Foto: KIM KYUNG-HOON / REUTERS

Jaapan plaanib kehtestada imporditariifid mitmetele USA kaupadele, kokku väärtuses 409 miljonit dollarit. Tariifid on vastuseks president Donald Trumpi kehtestatud terase- ja alumiiniumitariifidele.

Jaapani otsuse näol on tõenäoliselt tegu katsega saada ühendriigid läbirääkimiste laua taha, et kaubelda omale vabastus USA terase- ja alumiiniumitariifidest, vahendab Reuters.

Jaapanit loetakse tavaliselt üheks USA kõige tugevamaks ja lojaalsemaks liitlaseks, kuid kõigist ühendriikide sõpradest ei teinud Trump neile ainsana tariifide erandit. Tokyo nägi tõenäoliselt seda sõprussuhete reetmisena.

Erinevalt Hiinast ja EL-ist ei ole Jaapan teinud siiani USA suunas teravaid ähvardusi, mis nõuavad tariifide lõpetamist ja lubavad tugevaid vastumeetmeid. Küll aga on üritanud Jaapan juba kuid pidada rahumeelseid, kuid laias laastus tulutuid kõnelusi tariifidest pääsemiseks.

Nüüd tundub, et Tokyo kannatus on viimaks katkenud. Jaapani rahvusringhäälingu NHK sõnul teavitab saareriik Maailma Kaubandusorganisatsiooni (WTO) oma otsusest millalgi sellel nädalal.

Trumpi jaoks on tegu aga järjekordse läbikukkumisega tema «Ameerika enne» poliitikas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles