Hea uudis! Enefit Green langetas soojuse hinda (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TALLINN, EESTI 27SEP17.
Pildil 
tl/Foto Tairo Lutter/POSTIMEES
TALLINN, EESTI 27SEP17. Pildil tl/Foto Tairo Lutter/POSTIMEES Foto: Tairo Lutter / Postimees

Konkurentsiamet kinnitas Eesti Energia tütarfirma Enefit Greeni taotluse, millega langeb Iru jäätmepõletuselektrijaamas soojuse piirhind 30 protsenti ehk 21,49 eurole megavatt-tunni eest. 

Kogu Iru jäätmepõletuselektrijaamas toodetud soojuse müüb Enefit Green Utilitas Tallinnale.

Enefit Greeni juht Aavo Kärmas ütles pressiteate vahendusel, et uus soojuse piirhind hakkas kehtima tagasiulatuvalt käesoleva maikuu algusest. "Ühtlasi on tegemist kõige soodsama Eestis toodetud soojusega, Iru jäätmepõletuselektrijaamas toodetud soojusele järgneb odavuselt Narva elektrijaamades toodetud soojus," lisas Kärmas.

Kärmase sõnul töödeldakse suurem osa Eestis kodudes sorteerimisest ülejäävatest segaolmejäätmetest Iru jäätmepõletuselektrijaamas ümber elektriks ja soojuseks. "Iru jäätmepõletuselektrijaama käikuandmise järgselt 2013. aastal vähenes Eestis oluliselt segaolmejäätmete ladestamine prügilatesse. See näitab, et jäätmepõletuselektrijaam on väga hea võimalus jäätmete energeetiliseks taaskasutamiseks ning aitab kaasa Eesti keskkonna puhtamaks muutmisele," rääkis ta.

Kärmas märkis, et soojuse hind peab olema kulupõhine ning selle kinnitab konkurentsiamet, mis sõltumatu regulaatorina soojatootja hinnataotlust analüüsib. "Peamiselt võimaldas soojuse hinda alandada kasvanud prügi käitlushind. Alates 2016. aasta teisest poolest korraldame Iru jäätmepõletuselektrijaama kütusega varustamiseks hankekonkursse, kus saavad osaleda kõik jäätmesektori ettevõtted ja võidab parima pakkumise teinud ettevõte. Konkursside tulemusel on jäätmete käitlushind Iru elektrijaamas kasvanud," ütles Enefit Greeni juht.  

Lepingu kohaselt müüb Iru elektrijaam kogu toodetud soojuse Utilitas Tallinnale. Müügikoguseks on 310 gigavatt-tundi soojust aastas. Soojuse tootmise hinnalangus Iru jäätmepõletuselektrijaamas võimaldab arvestuslikult Tallinna soojatarbija jaoks kulutusi soojusele vähendada ligi 2 miljoni euro võrra aastas.

Iru jäätmepõletuselektrijaamal on aasta soojemal perioodil olemas ka täiendav võimekus Tallinna ja Maardu kaugküttevõrku soojuse müümiseks. Lisaks segaolmejäätmetele toodab Iru elektrijaam vajadusel soojust ka gaasil töötavate kateldega .

Enefit Green AS on Eesti Energia kontserni kuuluv taastuvenergia ettevõte, mis toodab energiat tuulest, veest, päikesest, biomassist ja segaolmejäätmetest. Ettevõtte tootmisüksusteks on Iru, Paide ja Valka elektrijaamad ning Aulepa, Narva, Paldiski ja Virtsu tuulepargid. Päikesest toodetakse elektrit Estonia piimafarmile Järvamaal. Lisaks kuulub Enefit Greenile Keila-Joa hüdroelektrijaam. Ettevõttes töötab ligi 90 inimest.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles