Hiina investeeris enne ZTE sanktsioonide alt vabastamist Trumpi isiklikku ärisse miljardi

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Xi Jinping ja Donald Trump koos abikaasadega.
Xi Jinping ja Donald Trump koos abikaasadega. Foto: JIM WATSON/AFP

72 tundi enne USA president Donald Trumpi otsust eemaldada sanktsioonid Hiina telekomihiiglaselt ZTE, pakkus Hiina valitsus poole miljardi dollari jagu laene Indoneesia kuurordile, millega on seotud Trumpi ärikett Trump Organization.

Trumpi pereäril on leping Jakarta lähedale rajatava «elustiili» kuurordiga, kuhu tulevad Trumpi brändiga hotellid, golfiväljakud, ostukeskused ja muud meelelahutusasutused. Umbes kolm päeva enne Trumpi nõuet eemaldada sanktsioonid tegevuse lõpetanud Hiina telekomiettevõttelt ZTE, õnnestus kuurordi arendajal saada aga Hiina valitsuselt poole miljardi dollari suurune laen, kirjutab Business Insider.

Täiendavat 500 miljonit nõustusid pakkuma ka Hiina pangad, tuues kogusumma miljardi dollari peale.

President Trump säutsus pühapäeval Twitteris, et teeb koostööd Hiina presidendi Xi Jinpingiga, lõpetamaks majandussanktsioonid USAs suuruselt neljandale nutitelefonide müüjale ZTE, mida süüdistatakse illegaalses äris Iraani ja Põhja-Koreaga. Trump võttis ettevõtte suhtes sümpatiseeriva hoiaku ning rõhutas, et «Hiina töökohad on ohus» ja lubas käskida kehtestatud sanktsioonid lõpetada.

USA luureagentuurid on hoiatanud ZTE telefonide kasutamise eest, sest need võivad saata infot Hiina salaluurele.

Ühendriikide seaduse järgi ei tohi USA president saada välisvalitsuste käest mitte mingisuguseid makseid. Trump andis enne presidendiks saamist aga oma äride juhtimise kahe täiskasvanud poja kätte, mis võimaldab tal hoida varandust perekonnas ja jätkuvalt äride pealt ka teenida.

ZTE tunnistas märtsis, et on rikkunud USA sanktsioone Iraani ja Põhja-Korea suhtes ning tarninud neile USA tehnoloogiat. Ettevõte nõustus toona maksma selle eest 1,1 miljardit dollarit trahvi. ZTE-vastased sanktsioonid kehtestas USA hiljem aga selle pärast, et telekomihiiglane pole väidetavalt oma lubadustest kinni pidanud ja jätnud illegaalse tarnega seotud töötajad karistamata.

ZTE saab ligemale veerandi oma seadmetes kasutatavatest komponentidest USA ettevõtetelt, keda on umbes 200. Suurettevõte kulutas möödunud aastal USAst tulevale impordile enam kui 2,3 miljardit dollarit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles