Vahepeal kasvama hakanud Jaapani majandus kiilus jälle kinni

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tokyo
Tokyo Foto: Keith Levit / The Canadian Press/Press Association Images

Peale ligemale kaks aastat kestnud majanduskasvu, mis oli Jaapani jaoks pikim peale 1980-ndate buumi, läks maailma kolmandana suurim majandus selle aasta esimeses kvartalis taas langusesse.

Jaapani SKP kahanes esimese kvartali jooksul prognoositud 0,2 protsendi asemel 0,6 protsenti. Möödunud aasta viimases kvartalis kasvas see veel 0,1 protsenti.  Majandusanalüütikute hinnangul vedas langust kehva tarbimine, mis moodustab ligemale 60 protsendi Jaapani majandusaktiivsusest.

Majanduslangusele aitas kaasa ka vähenenud globaalne nõudlus elektroonika järgi, mis on Jaapani üks peamiseid ekspordiartikleid.

Vaatamata kehvadele tulemustele pöördub Jaapani majandus ilmselt väiksele tõusuteele tagasi, sest maailma majandusel üldiselt läheb hetkel üpriski hästi. Kasv saabub jaapanlaste jaoks tõenäoliselt siis, kui tõuseb jälle ka globaalne nõudlus elektroonika järgi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles