Ametiühingud: alampalga taset ei saa kuidagi enam õigustada

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Harri Taliga
Harri Taliga Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Ametiühingute Keskliidu esimehe Harri Taliga sõnul on täna avaldatud keskmise palga statistika ja OECD uute prognooside kohaselt selge, et Eesti majandusel läheb üha paremini ja see areng peab kajastuma ka töötasu alammäära tõusus.


«Keskmine palk tõusis juba neljandat kvartalit järjest, kasvab nii majandus tervikuna kui ka hõivatute arv. Samal ajal aga on kümnendat kvartalit languses inimeste tegelik ostujõud ehk reaalpalk.

See tähendab, et töötajad peavad tungivamalt nõudma oma töötasu suurendamist,» kinnitas Taliga.

Tema sõnul näitavad positiivsed arengud ka seda, et alampalga tänast taset ei ole enam kuidagi võimalik õigustada.

«Ametiühingud on korduvalt rõhutanud, et 278 euro suurune alampalk on alates selle kinnitamist 2008. aastal kaotanud juba ligi viiendiku oma ostujõust.

Oleme  jätkuvalt seisukohal, et see ei võimalda enam isegi elementaarset toimetulekut, rääkimata näiteks laste kasvatamise ja harimisega ning kasvõi minimaalsel tasemel kultuuri tarbimisega seotud kulutuste katmist,» tõdes Taliga.

«Alampalga tänasel tasemel hoidmine tähendaks igasuguse majandusloogika eiramist ja suruks selle saajad veel sügavamasse vaesusesse.

Seetõttu oleme teinud ettepaneku tõsta töötasu alammäär 325 euroni ja loodame selles küsimuses tööandjate valmidusele konstruktiivseks koostööks,» lisas Taliga.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles