Miks otsustas Trump äkki päästa Hiina telekomihiiglase sanktsioonidest?

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ZTE kontor Shanghais.
ZTE kontor Shanghais. Foto: JOHANNES EISELE / AFP

USA president Donald Trumpi pühapäeval tehtud lubadus eemaldata sanktsioonid Hiina telekomiettevõttelt ZTE tekitas USA's üksjagu poliitilist vastukaja, kuid selle taga võib olla soov pääseda Hiina poolsest vastulöögist, mis tabaks USA ühte kõige haavatavamat sektorit.

Hiina teatas esmaspäeval, et vastutasuks ZTE päästmise eest võivad nad eemaldada vahepeal kehtestatud sanktsioonid tervele hulgale USA põllumajandustoodetele, mille hulka kuulub näiteks sealiha. Trumpi säutsu taga võibki olla soov päästa USA põllumehed, keda Hiina tariifid tabaks väga rängalt, kirjutab Business Insider.

Hiina kehtestatud tariifid USA põllumajandussaadustele olid algselt vastuseks omakorda USA poolt kehtestatud terase- ja alumiiniumitariifidele. Trump säutsus esmaspäeval Twitteris, et katse päästa ZTE on osa suurematest läbirääkimistest, et lõpetada kahe riigi vahel eskaleeruv kaubandussõda. Trump oli muidugi kiire rõhutama oma isiklikku sõprust president Xi Jinpingiga. 

USA kaubandusminister Wilbur Ross ütles esmaspäeval, et kõnelused ZTE sanktsioonide ja muude tariifide ümber võetakse üles Hiina kaubandusnõuniku Liu He visiidi ajal Washingtoni, mis leiab aset millalgi järgmise paari nädala jooksul. Ross rõhutas, et USA üritab saada läbirääkimistest «ausa tehingu.»

Trump säutsus pühapäeval Twitteris, et teeb tihedat koostööd Hiina presidendi Xi Jinpingiga, et päästa ühendriikide kehtestatud sanktsioonide käes pankroti äärele sattunud telekomihiiglane ZTE. Viimane teatas eelmisel nädalal oma tegevuse peatamisest, sest USA keelas möödunud kuul nende toodete müügi (ja neile toodete müümise), süüdistades suurettevõtet illgeaalses äris Iraani ja Põhja-Koreaga.

ZTE tunnistas märtsis, et on rikkunud USA sanktsioone Iraani ja Põhja-Korea suhtes ning tarninud neile USA tehnoloogiat. Ettevõtte nõustus toona maksma selle eest 1,1 miljardit dollarit trahvi. ZTE vastased sanktsioonid kehtestas USA hiljem aga selle pärast, et telekomihiiglane pole väidetavalt oma lubadustest kinni pidanud ja jätnud illegaalse tarnega seotud töötajad karistamata.

ZTE on USA's neljandana suurim nutitelefonide müüja ning nende heaks töötab ligemale 75 000 inimest. ZTE saab ligemale veerandi oma seadmetes kasutatavatest komponentidest USA ettevõtetelt, keda on umbes 200. Suurettevõte kulutas möödunud aastal USA'st tulevale impordile enam kui 2,3 miljardit dollarit

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles